Gå direkt till innehåll
Undersökning visar: Här går smärtgränsen för höjda boräntor

Pressmeddelande -

Undersökning visar: Här går smärtgränsen för höjda boräntor

Bankerna och andra experter förväntar sig att Riksbanken gör flera räntehöjningar under året, vilket kommer driva upp boräntorna. Men hur väl rustade är egentligen hushållen? En Sifo-undersökning från mäklarföretaget Bjurfors visar att var femte som äger sitt boende klarar en ränta på upptill fem procent – inte mer.

Vad räntorna kommer ligga på om ett par år återstår att se, men bedömare är eniga om att de vida kommer överstiga dagens nivåer. Många hushåll står ändå väl rustade. Endast var femte skulle få svårt att klara ekonomin om räntan låg på 5 procent. För färre än var tionde (8 %) går bristningsgränsen vid 3 procent.

– De flesta kommer med god marginal ha råd med kraftigt höjda boräntor, visar vår undersökning. Men nära var tionde bostadsägare kommer få det svårt om boräntorna bara skulle klättra upp mot tre procent och det är inte särskilt mycket ur ett historiskt perspektiv, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Bland de som har lägst marginaler finns främst personer i det äldre åldersspannet, 56-79 år. Var tionde i denna grupp klarar inte en ränta på mer än 3 procent. Samtidigt är det, av förklarliga skäl, flest i denna grupp som inte har några bolån överhuvudtaget.

För den som oroar sig över vad högre räntor kan innebära finns det några saker man kan göra, tycker Fredrik Kullman.

– Lägg undan lite pengar varje månad i en höjd ränta-buffert. Undersök också möjligheten att förhandla om ditt bolån. Att pruta på räntan är något nästan alla kan göra. Går det inte bör man kanske överväga att binda räntan för att vara säker på vad man kommer betala på längre sikt, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige

Vilken bolåneränta klarar din hushållsekonomi max av?

Total

16-34 år

35-55 år

56-79 år

Storstad (Sthlm, Gbg, Mlm)

Övriga landet

2 %

3 %

4 %

2 %

3 %

3 %

3 %

3 %

5 %

4 %

3 %

7 %

4 %

5 %

4 %

6 %

5 %

7 %

6 %

5 %

6 %

5 %

8 %

6 %

8 %

9 %

9 %

7 %

6 %

6 %

6 %

7 %

6 %

7 %

6 %

7 % eller mer

29 %

28 %

37 %

21 %

32 %

27 %

Har inga bolån

18 %

11 %

10 %

30 %

16 %

19 %

Vet inte

26 %

37 %

25 %

20 %

25 %

26 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 4-8 april 2022. Totalt intervjuades 1449 personer i åldern 18-79 år i Sverige. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 85 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige