Gå direkt till innehåll
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

Pressmeddelande -

Undersökning visar: Det utmärker en bra mäklare

Ärlighet väger tyngst när vi väljer mäklare, men även noggrannhet och lokalkännedom är egenskaper som det sätts stort värde på. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av mäklarföretaget Bjurfors.

En lyckad bostadsförsäljning kräver en skicklig fastighetsmäklare och vad som utmärker en sådan är svenskarna tämligen överens om. Sju av tio (69 %) anser att ärlighet är viktigast vid valet av mäklare.

– Det är inte speciellt förvånande eftersom vi hanterar vad som för många är den största affären i livet. Mäklaryrket är en extrem förtroendebransch, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Andra egenskaper som efterfrågas är att mäklaren är strukturerad och noggrann (53 %) samt har bra koll på det område som bostaden säljs i (36 %). Längst ner på listan hittas ihärdighet (6 %), artig och hövlig (12 %) och hängivenhet (16 %).

– Som mäklare förväntas du ha en massa positiva egenskaper och det är svårt att säga att den ena egenskapen är viktigare än den andra. Om man bortser från ärlighet och professionalism, som på något sätt är hygienfaktorer, handlar det mycket om personkemi. Det är ju inte bara själva objektet du ska sälja in utan också dig själv och det företag du jobbar på. För att lyckas måste man vara en väldigt god människokännare, säger Fredrik Kullman.

10 viktigaste egenskaperna hos en mäklare:
Ärlig, 69 %
Organiserad och noggrann, 53 %
God lokalkännedom, 36 %
Opartisk, 27 %
Tillgänglig, 25 %
Bra kontaktnät, 20 %
Digitalt mindset,18 %
Artig och hövlig, 12 %
Ihärdig, 6 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–14 januari 2022. Totalt intervjuades 1587 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

    Ämnen

    Regioner


    Om Bjurfors

    Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 85 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

    Kontakter

    Fredrik Kullman

    Fredrik Kullman

    VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

    Välkommen till Bjurfors!

    Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

    Bjurfors
    Birger Jarlsgatan 2
    114 34 Stockholm
    Sverige