Gå direkt till innehåll
Svenskarna öppnar för sänkt ränteavdrag

Pressmeddelande -

Svenskarna öppnar för sänkt ränteavdrag

I veckan förde riksbankschef Stefan Ingves fram samma resonemang som EU-kommissionen och IMF tidigare gjort; Sverige behöver sänka ränteavdragen för att minska hushållens skuldsättning. En ny undersökning från mäklarfirman Bjurfors indikerar att opinionen har vänt där allt fler svenskar är positiva till en nedtrappning, även om fler bolånetagare är emot än för. Bjurforsmäklare varnar för att ett avskaffande av avdraget kan få stora konsekvenser på sikt om räntan går upp.

Enligt undersökningen som baseras på svar från 3647 svenskar är 32 procent positiva till att trappa ned ränteavdraget, 30 procent är negativa och 38 procent svarar vet ej. I april 2015 frågade Bjurfors svenskarna om vad de tyckte om att avskaffa ränteavdraget, då var 49 procent negativa och 17 procent positiva.

- Opinionen verkar ha vänt och allt fler kan tänka sig en nedtrappning av ränteavdraget. Sedan i våras har det varit en het fråga bland nationalekonomer men ännu har få politiker vågat ställa sig bakom en sådan reform, kommenterar Ola Lundqvist på Bjurfors.

Ola Lundqvist, VD på Bjurfors, varnar för att ett avskaffande av ränteavdraget kan få konsekvenser och uppmanar till försiktighet.

- På kort sikt skulle en nedtrappning få små effekter på marknaden på grund av det låga ränteläget, men på längre sikt kan det ge stor påverkan på marknaden och för enskilda individer om räntan går upp till historiskt mer normala nivåer Med en ränta på fyra procent och ett bostadslån på fyra miljoner, vilket inte är ovanligt i storstäderna, är skillnaden mellan ränteavdrag och icke-ränteavdrag 48 000 kronor per år. Det är mer än vad samma låntagare betalar i ränta för sina bolån idag. Det kan alltså få stora konsekvenser för många unga som nyligen kommit ut på bostadsmarknaden som även kommer att ha ett amorteringskrav att förhålla sig till. Det är därför viktigt att politiker går varsamt fram och tar hänsyn till olika grupper på bostadsmarknaden. Framförallt måste det finnas ett långsiktigt perspektiv med breda majoriteter om spelreglerna på marknaden ska förändras, kommenterar Ola Lundqvist på Bjurfors.

Undersökningen visar också att äldre är mer positiva än yngre. Storstadsborna är generellt mer positiva till en nedtrappning än vad svensken är generellt. Boende som äger sitt boende är mest negativa. Bland svenskar som har bolån är 27 procent positiva, 40 procent är negativa och 33 procent svarar vet ej.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Helsingborg, Halmstad, Bohuslän, Båstad och Åre samt på Gotland, i spanska Barcelona, Torrevieja/Costa Blanca och Marbella samt på franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors

Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige