Gå direkt till innehåll
Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm
Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm

Pressmeddelande -

Nära var femte ung har ändrat framtidsplanerna efter amorteringskravet

Många unga har fått ändra sina framtidsplaner på grund av det förstärkta amorteringskravet infördes 1 mars 2018.Det visar en Sifo-undersökning från mäklarfirman Bjurfors. I samma undersökning visar det sig att frågan om att hjälpa unga att hitta bostäder är den åtgärd som flest svenskar vill att politiker bör ta tag i.

Nästan var femte svensk i åldersspannet 18–34 år (17 procent) svarar att det amorteringskrav och skuldkvottak som infördes för ett år sedan - i mars 2018 - har påverkat deras framtidsplaner. Detta kan jämförs med populationen i stort (18–79 år) där 11 procent svarade att detta påverkat deras framtidsplaner.

- Det stärkta amorteringskraven har fått flera konsekvenser. En av dessa är att unga fått svårare att komma in på bostadsmarknaden, en grupp som redan hade det svårt med de gamla reglerna. Det är olyckligt på flera sätt, menar Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm och fortsätter:

- Det förstärkta amorteringskravet är en del av en bostadspolitik som tyvärr skapat rekordhöga trösklar för ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Vi behöver konkreta och långsiktiga förslag som stimulerar rörligheten på bostadsmarknaden så att fler flyttkedjor skapas och att unga ges bättre möjligheter att köpa sin första lägenhet, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Det förstärkta amorteringskravet och skuldkvottaket har också inneburit att antal köp av bostad gått ner sedan det nya amorteringskravet.

- Inför amorteringskravet var det många som slog till och köpte bostad med de gamla reglerna. Efter det har rörligheten minskat och färre affärer avslutats då många valt att skjuta på sina flyttplaner när de inser hur dyrt det blir att ta nya lån. Det har påverkat efterfrågan och lett till att bostadspriserna har rört sig i sidled, kommenterar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Det är inte bara köp av bostad som har påverkats med det höjda amorteringskravet. Med de pengar som nu måste investeras i lånet minskar andra typer av köp.

- När det blir svårare och framförallt dyrare att ta nya lån drabbas även marknaden för fritidshus och bostäder utomlands, men också hushållens möjligheter att renovera, köpa bil och göra andra större investeringar som tidigare finansierades med ökade bostadslån, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.


För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm, tel 073-257 56 86

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 18–23 september 2018. Totalt intervjuades 1501 personer. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors Sverige ägs av Ola Lundqvist och Mats Ljung och har idag 72 kontor med cirka 470 medarbetare runt om i Sverige samt i Spanien och Frankrike. Totalt omsätter Bjurfors cirka 600 miljoner på 11.000 bostadsaffärer.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors

Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige