Gå direkt till innehåll
Stockholm såg nya uppgångar i december.
Stockholm såg nya uppgångar i december.

Pressmeddelande -

Kommentar till Valueguard: Säsongsmässig uppgång i december

Bostadspriserna i Sverige sjönk 0,2 procent i december jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det dock en uppgång på 0,9 procent. Störst var prislyftet på villor i Stockholmsområdet som steg 1,3 procent. Det visar Valueguards HOX-index.

HOXSWE, Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, sjönk 0,2 procent i december. Säsongsrensat innebar förändringen däremot en uppgång med 0,9 procent. Priserna på bostadsrätter steg 0,9 procent medan villapriserna sjönk 0,8 procent. Rensat för säsongseffekter innebär det en uppgång med 1,3 respektive 0,7 procent.

I Stockholm steg priserna med 0,9 procent på bostadsrätter medan villapriserna ökade 1,3 procent. Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige, säger att det är ovanligt att bostadspriserna stiger så mycket i december. Han har också en positiv syn på 2022.

– Bostadsåret 2021 avslutades starkt och jag har en positiv känsla när vi går in i 2022. De faktorer som drivit upp priserna under pandemin finns fortfarande där. Räntan är låg, hemarbetet fortsätter och många hushåll har fått en bättre ekonomisk situation genom ett ökat sparande. Bland riskerna är det framför allt inflationen jag tycker man ska hålla koll på. Får vi en varaktigt hög inflation kan Riksbanken höja reporäntan betydligt tidigare än väntat, vilket skulle kunna sänka bostadspriserna. Men frågan är om det i så fall inte bara skulle jämna ut den obalans som i dag finns mellan utbud och efterfrågan. Vi kommer fortfarande ha bostadsbrist, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

I Göteborg sjönk bostadsrättspriserna med 0,2 procent och villapriserna med 1,4 procent.

– I december går tempot ner och det är normalt att vi ser sjunkande priser, men nu i januari är det full fart igen. Antalet intressenter och visningsbesökare är faktiskt fler än motsvarande period i fjol. Trenden att många söker en lite större bostad finns också kvar. Min bedömning är att fortsatta och tuffare coronarestriktioner just nu spelar i händerna på bostadsmarknaden, och särskilt den som funderar på att sälja villan eller radhuset. Jag är full av tillförsikt och tror att 2022 kommer bjuda på nya prisrekord, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

    I Malmö gick bostadsrättspriserna ned 0,6 procent samtidigt som villapriserna sjönk 1,7 procent. Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne, berättar att köparna blivit mer försiktiga efter de kraftiga prisökningarna.

    – Vi hade en avmattning under det sista kvartalet och även det här året har börjat i ett lugnare tempo. Ett rekordlågt utbud präglar Malmömarknaden och det innebär färre affärer. Även om visningarna ofta är välbesökta ser vi även att köparna nu tar längre tid på sig. Det här tror jag bottnar i en osäkerhet för hur priserna kommer att utvecklas framöver. Många tänker nog att inflationen gör att det finns risk för tidigare och snabbare räntehöjningar än vad Riksbanken gett besked om, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

      Valueguards halvmånadsindex, som redovisas för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg, visar att bostadsåret öppnat i dur. Halvvägs in i januari går priserna upp med 0,8 procent i Stockholm och med 0,4 procent i Göteborg, jämfört med hela december.

      Ämnen

      Regioner


      Om Bjurfors

      Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

      Kontakter

      Fredrik Kullman

      Fredrik Kullman

      VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
      Sven-Erik Kristensen

      Sven-Erik Kristensen

      Vd Bjurfors Göteborg 031-733 20 18
      Mattias Larsson

      Mattias Larsson

      VD Bjurfors Skåne 0739-206673

      Välkommen till Bjurfors!

      Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

      Bjurfors
      Birger Jarlsgatan 2
      114 34 Stockholm
      Sverige