Gå direkt till innehåll
Bostadsrättspriserna är återigen på all time high i Malmö, visar nya siffror från HOXSWE, Valueguards prisindex.
Bostadsrättspriserna är återigen på all time high i Malmö, visar nya siffror från HOXSWE, Valueguards prisindex.

Pressmeddelande -

Kommentar till Valueguard: Nya prisrekord på bostadsmarknaden i november

Bostadspriserna i Sverige steg 0,3 procent i november jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 1,0 procent. Störst uppgång noterades på bostadsrätter i Malmöområdet som steg hela 2,4 procent. Det visar Valueguards HOX-index.

HOXSWE, Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, steg 0,3 procent i november. Säsongsrensat var uppgången 1,0 procent. Priserna på bostadsrätter steg 0,4 procent medan villapriserna ökade 0,3 procent. Rensat för säsongseffekter innebär det en uppgång med 0,9 respektive 1,1 procent.

I Stockholm steg priserna med 0,8 procent på både bostadsrätter och villor. Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm, kommenterar vad han tror om prisutvecklingen framöver.

– Jag ställer mig försiktigt positiv inför avslutningen på året och början på 2022. Stigande priser i normalt sett svaga november visar på en stark och stabil bostadsmarknad. Efterfrågan är fortfarande större än utbudet och Riksbankens besked om att en höjning av den viktiga styrräntan dröjer till slutet av 2024 har haft en lugnande effekt på många efter inflationsoron. Det är heller inte säkert att coronaeffekten har klingat av helt. Får vi en kraftigt ökad smittspridning med omikron eller någon annan virusvariant är det troligt att priserna börjar röra sig uppåt igen. En risk i närtid som jag däremot ser är de skenande elpriserna. Det påverkar starkt hushållens köpkraft samtidigt som det kan bidra till att bostäder med ineffektiva värmesystem blir mindre attraktiva, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

    I Göteborg steg bostadsrättspriserna med 0,7 procent. För villamarknaden var det däremot röda siffror den här gången (-0,4 %).

    – Aktiviteten på Göteborgs bostadsmarknad har gått ner den senaste tiden till följd av ett minskat utbud. Vår bedömning är att detta kommer skapa ett uppdämt behov som inte kommer kunna mättas av den vanliga utbudsökningen efter årsskiftet, och därför följas av högre priser. Vi ska komma ihåg att förutsättningarna för fortsatta prisuppgångar fortfarande är goda med låga räntor, sjunkande arbetslöshet och fortsatt smittspridning, som driver på vår vilja att investera mer i bostaden, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

      I takt med att utbudet minskat har nyproduktion blivit hetare, berättar Sven-Erik Kristensen.

      – En konsekvens av det lägre utbudet på successionsmarknaden är att intresset för nyproduktion fått ett kraftigt uppsving. Det finns många fördelar med att köpa nyproduktion, bland annat att du köper till ett fast pris och slipper vara med i jobbiga och stressfyllda budgivningar. Driftskostnaderna är dessutom ofta lägre på nya bostäder, vilket kan kännas lockande med tanke på dagens höga elpriser, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

        I Malmö noterades stora nedgångar i oktober. Bostadsrätterna sjönk 0,9 procent medan villorna rasade 2,5 procent. Men trendbrottet visade sig tillfälligt. I november steg priserna återigen. Bostadsrättspriserna ökade med 2,4 procent och villapriserna med 0,5 procent.

        – Bostadsrättspriserna är återigen på all time high i Malmö. Det är lite överraskande då november normalt sett är en svagare månad med färre visningsbesökare och längre försäljningstider, vilket vi även känt av i år. Det här bekräftar än en gång att marknaden har accepterat de högre prisnivåerna, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

          Valueguards halvmånadsindex, som redovisas för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg, vittnar om en fortsatt stabil bostadsmarknad. Halvvägs in i december går priserna upp med 1,1 procent i Stockholm medan det är oförändrat i Göteborg, jämfört med hela november.

          Ämnen

          Regioner


          Om Bjurfors

          Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på cirka 85 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

          Kontakter

          Fredrik Kullman

          Fredrik Kullman

          VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
          Sven-Erik Kristensen

          Sven-Erik Kristensen

          Vd Bjurfors Göteborg 031-733 20 18
          Mattias Larsson

          Mattias Larsson

          VD Bjurfors Skåne 0739-206673

          Välkommen till Bjurfors!

          Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

          Bjurfors
          Birger Jarlsgatan 2
          114 34 Stockholm
          Sverige