Gå direkt till innehåll
Villapriserna i Stor-Malmö har ökat 6,2 procent på tre månader. Bilden visar en husfasad i Skanör i Vellinge kommun.
Villapriserna i Stor-Malmö har ökat 6,2 procent på tre månader. Bilden visar en husfasad i Skanör i Vellinge kommun.

Pressmeddelande -

Kommentar till Valueguard: Bostadspriserna stilla i mars

Bostadspriserna i Sverige var oförändrade i mars jämfört med föregående månad, det visar siffror från Valueguard. Villor i Malmöområdet gick dock mot strömmen och noterade kraftigt stigande priser för tredje månaden i rad. – Sett till allt det som sker i omvärlden är vi nog alla rätt förvånade, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

HOXSWE, Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, var oförändrat i mars. Även säsongsrensat gick priserna i sidled. Bostadsrättspriserna var oförändrade medan villapriserna ökade måttfulla 0,1 procent. Rensat för säsongseffekter innebär det en uppgång med 0,1 procent respektive oförändrat.

– Vi kan se att köparna blivit försiktigare. Man är inte längre lika snabb i beslutsfattandet och är mer noga med budgeten än för bara några veckor sedan. Att det skulle bli så här förr eller senare var väntat. Så gott som alla sektorer i samhället känner i dag av inflationen, ränteökningarna och det sämre börsklimatet. Det vore konstigt om bostadsmarknaden på något sätt skulle vara immun, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

– Det är alltid svårt att sia bostadspriser, men så länge vi inte får en extrem utbudsökning tror jag att vi kommer få se små rörelser framöver. När hushållen måste prioritera är det rimligt att tro att det är lyxkonsumtion som restaurangbesök och resor som ryker först. Det blir en mjuklandning efter nästan två år av obruten uppgång, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Stockholm
I Stockholm var bostadsrättspriserna oförändrade medan villapriserna steg 0,2 procent.

– I Stockholm ser vi nu en lugnare och mer stabil bostadsmarknad och det är välkommet efter en längre tid av kraftiga prisökningar. Tempot är inte lika uppskruvat och det är generellt sett färre som är med i budgivningarna. Samtidigt visar de som köper fortsatt hög betalningsvilja och det gör att priserna ändå hålls uppe. När vi nu går in i högsäsong väntar vi oss att utbudet kommer öka. Detta skulle kunna sätta press på priserna, men då ökningen sker från låga nivåer tror jag ändå på någon form av jämvikt mellan köpare och säljare. Jag är försiktigt positiv inför fortsättningen, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Göteborg
I Göteborg steg bostadsrättspriserna med 0,4 procent medan villamarknaden såg en nedgång på 0,5 procent.

– Göteborgs bostadsmarknad går fortsatt mycket starkt. Vi kan inte se att läget i vår omvärld och den senaste tidens ekonomiska oro haft någon större påverkan på köpsuget. Visserligen noterar vi att det är fler som väljer att sälja först och att det är något färre visningskunder nu än tidigare, men det är inget som gjort avtryck på priserna. De som köper är lika motiverade som tidigare, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

Sven-Erik Kristensen kommenterar även vad han tror om fortsättningen.

– Den här tiden på året brukar utbudet öka och så tror vi att det blir även i år. Vad det gör för priserna är svårt att förutspå, men jag tror på en stabil utveckling med små rörelser framöver. Även om det finns experter som pratar om en nedgång ska man komma ihåg att bostadsmarknaden är oerhört trögrörlig i förhållande till andra marknader. En bostad är ett hem och inte som vilken handelsvara som helst. Oavsett marknadsläge kommer människor behöva flytta för jobb eller att familjen växer, men man väntar kanske med att köpa en ny bil, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

Malmö
I Malmö sjönk priserna på bostadsrätter med 0,3 procent medan villapriserna steg 2,0 procent. Villapriserna i Stor-Malmö har nu klättrat 6,2 procent på tre månader.

– Bostadsmarknaden i Malmöområdet är fortsatt riktigt stark och välfungerande. Även om en del försäljningar kan ta lite längre tid fortsätter de redan höga priserna att stiga, vilket visar på den höga efterfrågan som finns. Sett till allt det som sker i omvärlden är vi nog alla rätt förvånade. Samtidigt tycker jag det är för tidigt att säga att vi inte kommer få se en viss nedgång de närmaste månaderna. Högre inflation och ränta kommer att utmana både betalningsvilja och betalningsförmåga, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Halvmånadsstatistik för april
Valueguards halvmånadsindex, som redovisas för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg, visar på en blandad utveckling. Halvvägs in i april går priserna ned med 0,6 procent i Stockholm medan de går upp med 0,1 procent i Göteborg, jämfört med hela mars.

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 85 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
Christina Henriksson

Christina Henriksson

Regionchef Bjurfors Stockholm, Norr och Sydost 070-782 00 65
Sven-Erik Kristensen

Sven-Erik Kristensen

Vd Bjurfors Göteborg 031-733 20 18
Mattias Larsson

Mattias Larsson

VD Bjurfors Skåne 0739-206673

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige