Gå direkt till innehåll
Göteborgare vill göra det enklare för unga att köpa sin första bostad

Pressmeddelande -

Göteborgare vill göra det enklare för unga att köpa sin första bostad

En majoritet av göteborgarna vill att det ska bli lättare för yngre att låna till sin första bostad genom politiska beslut. Det visar en Sifo-undersökning beställd av mäklarfirman Bjurfors.

Enligt undersökningen är 53 procent positiva till att göra lättnader för unga när de ska ta sitt första bostadslån. Av de som har svarat uppger 32 procent att det borde bli lättnader kring bostadslånen, 24 procent att det borde finnas statligt finansierade bostadslån och 8 procent är positiva i allmänhet. Stödet för att göra det lättare för unga att köpa sin första bostad är stort inom alla åldersgrupper.

-Vi ser en rekordlåg rörlighet på marknaden där utbudet inte möter dagens stora efterfrågan på bostäder. Det skapar prisstegringar, hög belåning och en ineffektiv marknad, vilket i sin tur ger höga trösklar för unga att komma in på bostadsmarknaden. Unga har även sämre ekonomiska förutsättningar än många andra i konkurrensen om de bostäder som finns ute till försäljning, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg

I de övriga storstadsområdena är stockholmarna (56 procent) mest positiv till att göra det lättare för yngre att låna till sin första bostad genom politiska beslut. I Malmö är 51 procent positiva.

-Svårigheterna för unga att komma in på bostadsmarknaden är framförallt ett storstadsproblem till följd av det höga prisläget och bristen på bostäder. Svenska politiker måste börja komma med förslag för att stimulera rörligheten på bostadsmarknaden så att fler flyttkedjor skapas men även ge bättre möjligheter för unga att köpa sin allra första lägenhet, säger Sven-Erik.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–31 januari 2017. Totalt intervjuades 1672 personer i åldern 16-79 år i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Göteborg intervjuades 580 personer. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är ett av Sveriges största fastighetsmäklarföretag och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har idag cirka 430 medarbetare, och kontor i Stockholm, Göteborg, Öresundsregionen, Uppsala, Västerås, Örebro, Helsingborg, Halmstad, Bohuslän, Båstad, Åre, samt i spanska Barcelona, Torrevieja/Costa Blanca, Marbella, på Mallorca och franska Rivieran.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors

Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige