Gå direkt till innehåll
8 av 10 villaägare oroar sig för höga elpriser

Pressmeddelande -

8 av 10 villaägare oroar sig för höga elpriser

Höga elräkningar har seglat upp som den näst största orosfaktorn på bostadsmarknaden – bara svårigheten för förstagångsköpare oroar fler. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av mäklarföretaget Bjurfors.

I Stockholm, Göteborg och Malmö oroas 7 av 10 (70 %) bostadsägare av höga elpriser. Det är betydligt fler än som oroar sig för ny fastighetsskatt, tuffare lånekrav, nedtrappning av ränteavdraget eller högre räntor. Inte särskilt förvånande är oron störst bland dem som äger villa eller radhus (80 %) och i åldersgruppen 56-79 år (77 %).

– Tidigare har kostnaden för el inte varit något man reflekterat särskilt mycket över, men nu är det något som ofta kommer på tal och vägs in i bostadsköpet. Villaägare och pensionärer drabbas så klart hårdast, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Att Sverige är uppdelat i fyra olika elområden med högst priser i södra Sverige speglar också av sig i undersökningen. I Malmö är 79 procent oroade för höga elpriser mot 69 procent i Göteborg och 68 procent i Stockholm.

Men trots de skenande elpriserna finns det ändå en sak som oroar mer – ungas svårighet att köpa sin första bostad. 76 procent av de tillfrågade är oroliga för detta.

– Att ungas utanförskap på bostadsmarknaden oroar flest kommer inte som en överraskning. Den kraftiga prisutveckling som varit de senaste två åren gör att trösklarna i dag är rekordhöga. För att lösa krisen behövs konkreta och långsiktiga åtgärder som stimulerar rörligheten på bostadsmarknaden i kombination med en högre takt i bostadsbyggandet. Här måste politikerna ta sitt ansvar, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Är det något av följande du oroar dig för när det gäller bostadsmarknaden? Ja/Nej


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–14 januari 2022. Totalt intervjuades 1587 personer i åldern 18-79 år, boendes i Stockholm, Göteborg och Malmö. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.



Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 92 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige