Gå direkt till innehåll
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige, ser tendenser till stabilisering på bostadsmarknaden.
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige, ser tendenser till stabilisering på bostadsmarknaden.

Pressmeddelande -

Villapriserna hårdast pressade i december, visar nya siffror från Mäklarstatistik

Bopriserna föll under december i hela Sverige, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Bäst står sig priserna på bostadsrätter, där köpare och säljare möts i högre utsträckning.
Den trenden tror vi kommer att fortsätta, där förväntningarna mellan säljare och köpare hamnar i fas med varandra, vilket betyder att det görs fler affärer, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

Under december sjönk priserna i Sverige på bostadsrätter och villor med 1 respektive 3 procent. I Stockholm föll priserna på bostadsrätter med 1 procent, på villasidan var tappet 2 procent. Villapriserna gick ner 3 procent i Göteborg, även bostadsrätterna föll, med 2 procent. I Malmö sjönk bostadsrättspriserna 1 procent, samtidigt som villapriserna föll 3 procent. Det visar färsk data från Mäklarstatistik.

Att prispressen är hårdare på villor än på bostadsrätter ser Fredrik Kullman flera förklaringar till.
– Villapriserna steg mer under pandemin, och nu i och med elpriserna blir totalekvationen för en villa sämre. På sikt tror jag att en hel del kommer att vilja sälja sina villor och flytta till mindre, mer energieffektiva bostäder.

Vändningen
Energipriserna, förväntade räntehöjningar, världsläget och arbetsmarknaden har påverkat utvecklingen på bostadsmarknaden. Hur ser det ut framåt?
– Det kommer en vändning, inte som en pandemieffekt, men en stabilisering som gör att vi hamnar i jämvikt. Bostadsmarknaden kommer sannolikt att vara mycket mer stabil efter sommaren. Vi ser tendenserna redan nu, som många välbesökta visningar och ett ökat intresse. Även boprisindikatorer, bland annat från SEB, visar att jämfört med senaste halvåret är det fler som tror på stigande priser, och det brukar vara en bra indikator på vart vi är på väg.

Uppdämt behov
En ytterligare faktor som talar för en lättnad på marknaden är det uppdämda behov som uppstår när många redan väntat längre än önskat med bostadsbyte.
– Under senaste nio månaderna har en eller annan som varit tvingad att sälja gjort det, men många har väntat. Det finns ett uppdämt behov bland de som vill och behöver byta bostad. Till slut blir det uppdämda behovet så pass stort att det kommer att göras fler affärer. Det kan också tala för att det blir en lättnad under våren, säger Fredrik Kullman.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, december 2022

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 1%

- 2%

- 9%

38 909

Centrala Stockholm

- 1%

- 2%

- 10%

98 753

Stor-Stockholm

- 1%

± 0%

- 8%

59 025

Centrala Göteborg

- 2%

- 7%

- 13%

57 967

Stor-Göteborg

- 2%

- 6%

- 11%

42 774

Centrala Malmö

- 1%

- 4%

- 7%

36 767

Stor-Malmö

- 1%

- 5%

- 7%

32 640

Prisstatistik VILLOR, december 2022

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

- 3%

- 8%

- 10%

3 304 000

Stor-Stockholm

- 2%

- 6%

- 12%

6 340 000

Stor-Göteborg

- 3%

- 7%

- 13%

5 140 000

Stor-Malmö

- 3%

- 7%

- 13%

4 089 000

Prisstatistik FRITIDSHUS, december 2022

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

- 1%

2 380 000

Källa: Mäklarstatistik www.maklarstatistik.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige