Gå direkt till innehåll
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige kommenterar de senaste sifforna från Svensk Mäklarstatistik.
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige kommenterar de senaste sifforna från Svensk Mäklarstatistik.

Pressmeddelande -

Villapriserna dalar – men det görs fortfarande många och goda affärer.

Priserna på bostadsrätter står stilla i Sverige, medan priserna på villor faller med 2 procent, visar färska siffror från Mäklarstatistik.
– Men trots rubriker om dalande bostadspriser så görs det fortfarande många affärer på bostadsmarknaden, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

– Förväntningarna mellan köpare och säljare på villamarknaden är inte i jämvikt än, och därför kan vi se att priserna på villor fortsätter att sjunka. Men trots det görs det fortfarande mycket affärer, och goda sådana. Bostadsbarometern från Mäklarstatistik visar att villor som såldes genom Bjurfors under september hade ett genomsnittligt försäljningspris som var 33% högre än riksgenomsnittet. Statistiken visar också att villorna hos oss säljs snabbare än hos våra branschkollegor, säger Fredrik Kullman.

Köprådgivning

Fredrik Kullman lyfter fram värdet av rådgivning för den som ska orientera sig på dagens bostadsmarknad.
– Det du verkligen behöver är en skicklig mäklare som agerar rådgivare, alldeles särskilt på köpsidan. Marknaden är extremt svårorienterad, det är ett jättestort utbud och svårt att veta vilken strategi som gäller i budgivningen. Våra mäklare är lokala specialister, de vet på vilken gata i ditt område som priserna håller sig bättre och kan ge råd för varje unik situation och bostad. Där är vi ensamma i branschen med vår tjänst Köprådgivning, som är kostnadsfri och gäller för alla, oavsett om man köper sin bostad via en annan mäklare. Vi ger dig råd oavsett.

Utvecklingen framåt

Att vänta med sin bostadsaffär i hopp om andra tider är inte en strategi som kan rekommenderas.
– Ska du göra en bostadsaffär så bör du göra den nu. Räntan fortsätter att gå upp och bankerna kommer att ändra sina kalkyler, vilket betyder att det kommer på att bli svårare att låna pengar framöver. Säljarna riskerar då att få mindre betalt när köparna är färre och inte får låna lika mycket, fortsätter Fredrik Kullman.

Hur ser då bostadsmarknadens utveckling ut på något längre sikt?
– Frågan alla ställer sig är: Hur länge håller det här i sig? Det bästa scenariot vi ser är en mer normal bostadsmarknad till sommaren, men det beror på många andra externa faktorer. Oroligheterna i världen just nu talar för att det kan riskera att vara stökigt längre än så.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, oktober 2022

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

± 0%

- 3%

- 6%

41 781

Centrala Stockholm

- 1%

- 5%

- 6%

98 227

Stor-Stockholm

+ 2%

- 2%

- 6%

61 902

Centrala Göteborg

- 2%

- 7%

- 9%

60 691

Stor-Göteborg

- 2%

- 6%

- 8%

44 659

Centrala Malmö

± 0%

- 4%

- 3%

36 426

Stor-Malmö

± 0%

- 3%

- 3%

34 978

Prisstatistik VILLOR, oktober 2022

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

- 2%

- 6%

- 5%

3 659 000

Stor-Stockholm

- 2%

- 8%

- 8%

6 697 000

Stor-Göteborg

- 2%

- 8%

- 9%

5 278 000

Stor-Malmö

- 2%

- 8%

- 10%

4 690 000

Prisstatistik Fritidshus

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 1%

2 402 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik AB

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige