Gå direkt till innehåll
Var tredje planerar binda sina bolån det närmsta året - majoritet räknar med högre räntor

Pressmeddelande -

Var tredje planerar binda sina bolån det närmsta året - majoritet räknar med högre räntor

Sex av tio svenskar tror på högre räntenivåer inom de närmaste två åren och fler än var tredje planerar att binda sina bolån under det närmsta året. Det visar en undersökning från mäklarfirman Bjurfors.

Enligt Riksbanken kommer reporäntan ha stigit till 0,4 procent vid slutet av år 2017, medan Konjunkturinstitutet bedömer att den kommer att ligga på 0,75 procent vid samma tidpunkt. Finansmarknadsaktörernas senaste ränteprognoser skiljer sig något åt, men de är alla överens om att räntenivån i slutet av 2017 kommer att vara högre än idag. Det tror även svenska folket. Bjurfors undersökning visar att sex av tio svenskar tror att bolåneräntan om två år kommer att ligga högre än idag. Tre av tio svenskar tror att den kommer att vara ungefär densamma som idag, och en av tio vet inte. Noll procent tror att bolåneräntan kommer vara lägre än idag.

- Det finns en stark förväntan om att räntorna kommer stiga inom en tvåårsperiod. Det kommer i så fall innebära ökade kostnader för bolånetagare, något som med stor sannolikhet kommer att påverka priserna på bostadsmarknaden. Sedan återstår vad som kommer att hända med amorteringskrav och eventuella förändringar av ränteavdraget. Blir dessa implementerade kommer bolånekostnaderna öka markant, säger Mats Ljung, styrelseordförande Bjurfors Sverige.

Bjurfors undersökning visar också att var tredje svensk kommer att binda hela eller delar av sina bolån det närmaste året. Fyra procent planerar att binda hela sina lån och varannan kommer inte förändra sina lån alls.

- Under den senaste tiden har allt fler svenskar valt att ha en större del rörlig ränta på bolånen. Den trenden ser ut att ändras framöver. En ökad oro för att räntorna kommer att öka leder till att allt fler planerar att binda sina bolån, säger Mats Ljung. 

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan den 27 augusti och 3 september och baseras på svar från drygt 3 500 svenskar via Sifos webbpanel.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Helsingborg, Halmstad, Bohuslän, Båstad och Åre samt på Gotland, i spanska Barcelona, Torrevieja/Costa Blanca och Marbella samt på franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige