Gå direkt till innehåll
Nerja längs Costa del sol är en av de mest populära orterna för svenska bostadsköpare.
Nerja längs Costa del sol är en av de mest populära orterna för svenska bostadsköpare.

Pressmeddelande -

Trots bostadsrean – svenska köp i Spanien lägsta på fem år

Bostadspriserna i Spanien visar fortsatt styrka, men det är fortfarande långt kvar till högstanivåerna 2007. Samtidigt lyser svenskarnas bostadsköp med sin frånvaro. Siffrorna har inte varit så låga sedan 2015, visar ny statistik från Registradores, den spanska motsvarigheten till fastighetsregistret. Enligt Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Utland, väntas fortsatta prislyft i Spanien 2020.

Priserna på bostäder i Spanien ökade med 8,6 procent under 2019. Det visar nya siffror från Registradores. Under fjärde kvartalet registrerades 117 387 transaktioner, vilket är en minskning med cirka 2,4 procent mot samma period i fjol (120 199).

Under det fjärde kvartalet 2019 köpte svenskarna 693 bostäder i Spanien, vilket var 9,9 procent färre än samma period året innan. Sammanlagt köpte svenskarna 2 806 bostäder i Spanien helåret 2019. Det är en minskning med 25,7 procent jämfört med året dessförinnan och den lägsta årliga siffran sedan 2015, enligt statistik från Registradores.

– De svenska bostadsköparna har blivit färre de senaste åren och såväl marockaner som rumäner har sprungit om som större utländska köpare. Det viktigaste skälet är kronförsvagningen, men sedan i höstas märker vi av ett ökat intresse bland svenskar som börjat vänja sig vid den högre eurokursen. Att det inte syns i dessa siffror beror sannolikt på en eftersläpning av registrerade transaktioner. Mycket talar även för att kronan har bottnat och kan vara på väg att stärkas. Samtidigt har svensk bostadsmarknad rest sig ordentligt och börsen står i all time high. Svenskars, i synnerhet svenska bostadsägares, möjlighet att frigöra kapital för ett bostadsköp i solen är mycket bra just nu, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Utland.

Fredrik Kullman tror att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta.

– Spansk bostadsmarknad mår bättre än på länge. De få orosmoln som funnits skingras ett efter ett. Efter britternas utträde ur EU är osäkerheten med Brexit undanröjd, arbetslösheten sjunker och belåningen hos de spanska hushållen minskar stadigt vilket gör att marknaden står på en stabil grund. Spansk ekonomi väntas dessutom få förnyad kraft redan nästa år. Det kan ytterligare driva upp priserna.

Fredrik Kullman får stöd av kreditvärderingsinstitutet Moody’s som enligt en ny prognos spår att de spanska bostadspriserna kommer stiga med 5,5 procent under 2020. Det innebär att Spanien är den bostadsmarknad som spås ha det kraftigaste prislyftet i år, bland de åtta europeiska länder som ingår i Moody’s analys.

Utländska köpare Q4 2019 (av utlänningar)
1. Storbritannien 14,2 %
2. Frankrike 8,0 %
3. Tyskland 7,8 %
4. Marocko 6,1 %
5. Belgien 5,8 %
8. Sverige 4,7 %

Källa: Registradores


​Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien

1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.

​2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.

​3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

​4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.

​5. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.

​6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med över 500 medarbetare på fler än 70 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige