Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tre av tio villaägare tänker bygga Attefallshus

De så kallade Attefallshusen fyller ett år den 1 juli. En ny SIFO-undersökning beställd av fastighetsmäklaren Bjurfors visar att tre av tio villaägare planerar att utnyttja den nya möjligheten att bygga ut eller nytt på sin tomt utan bygglov. Och reformen har ett starkt stöd bland svenskarna.

Den 1 juli 2014 blev det tillåtet att bygga ett nytt hus med 25 kvm på sin tomt eller bygga ut sitt befintliga hus med 15 kvm utan bygglov. Den förenklingen av regelverket får starkt stöd bland svenskarna. Hela 81 procent av svenskarna välkomnar förslaget. Bland villaägare är motsvarande siffra 88 procent.

- När bostadspriserna i Stockholm ökat som de gjort de senaste tjugo åren har det blivit mer attraktivt ekonomiskt att bygga ut eller bygga nytt på sin tomt istället för att byta bostad när man blivit trångbodd. Därför uppskattas de nya reglerna särskilt mycket bland villaägare i Stockholm, enligt Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm.

Många planerar dessutom att använda sig av möjligheten. Tre av tio villaägare har påbörjat en byggprocess eller planerar att bygga enligt Attefallreformen. Men fram tills nu har bara två procent har redan byggt.

De nya reglerna kan också innebära ett ökat utbud av bostäder i Stockholm, enligt Pontus Kopparberg.

- De nya reglerna innebär att villaägare i Stockholm ser en möjlighet att bygga de nya husen för att hyra ut, något som kan vara ekonomiskt fördelaktigt när räntorna är låga och bostadsbristen stor. Dessutom kommer planprocesserna för annan nybyggnation bli snabbare. Allt tillsammans kommer i så fall öka nybyggnadstakten och utbudet av nya bostäder. Reglerna ger också möjligheter för fritidshusägare som vill bygga nytt i anslutning till befintligt hus, kommenterar Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm.


För ytterligare information kontakta:
Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm, tel 070-976 91 00

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Helsingborg, Halmstad, Bohuslän, Båstad och Åre samt på Gotland, i spanska Barcelona, Torrevieja/Costa Blanca och Marbella samt på franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige