Gå direkt till innehåll
Svensken kritisk till ett avskaffande av ränteavdraget

Pressmeddelande -

Svensken kritisk till ett avskaffande av ränteavdraget

Nyligen öppnade finansmarknadsministern för att se över en förändring av ränteavdraget. En ny undersökning visar nu att stödet för ett avskaffande av ränteavdrag är svagt bland svenska folket - där varannan är emot. Dessutom kommer 19 procent av villaägarna och 14 procent av bostadsrättsägarna att bli tvungna att se över sin boendesituation om avdraget avskaffas. Det visar en ny Sifo-undersökning från mäklarfirman Bjurfors.

Störst är motståndet bland villaägare där 59 procent är emot ett avskaffande av ränteavdraget. Bland bostadsrättsägarna är motsvarande siffra 49 procent. Motståndet är störst i Sydsverige där 60 procent av alla tillfrågade är emot.

- Till skillnad mot amorteringskravet som har ett folkligt stöd är motståndet mot ett avskaffande av ränteavdraget stort hos svenska folket. Ett förslag till förändring av ränteavdraget lär därför möta stort motstånd, även om många inser att något behöver göras för att kyla ned bostadsmarknaden, kommenterar Mats Ljung, styrelseordförande för Bjurfors.

Trots att många påverkas är det bara två procent av alla som äger sitt boende som omedelbart kommer att behöva byta bostad på grund av ett avskaffande av avdragsrätten. Däremot är det 6 procent som behöver byta bostad på sikt och 8 procent som uppger att de behöver vidta andra åtgärder.

Störst påverkan skulle förslaget ha för boende i Stockholm där 20 procent kommer att behöva se över sin boendesituation - 22 procent av villaägarna och 19 procent av bostadsrättsägarna. Dock är det bara två procent av villaägarna och tre procent av bostadsrättsägarna i Stockholm som kan komma behöva flytta om avdraget tas bort. I Göteborg- och Malmöregionerna är det 16 procent som uppger att boendesituationen kommer att påverkas.

- Undersökningen visar att det är relativt få som idag inte har en ekonomi att klara av ett avskaffande av ränteavdraget. Den stora frågan är vilka marginaler bostadsägare har om räntan går upp till mer normala nivåer, kommenterar Mats Ljung.

Fakta från undersökningen om ett avskaffande av ränteavdraget:

  • 49 procent är negativa, 17 procent är positiva.
  • 54 procent av männen är negativa och 44 procent av kvinnorna. 22 procent av männen är positiva, bland kvinnorna är det 11 procent.
  • 49 procent av boende i bostadsrätt är negativa, 19 procent är positiva.
  • 59 procent av boende i villa är negativa, 14 procent är positiva.
  • 2 procent av de som bor i villa eller bostadsrätt kommer behöva flytta.
  • 7 procent av de som bor i villa eller bostadsrätt kommer behöva flytta på sikt.
  • 10 procent av villaägarna och 5 procent av bostadsrättsägarna kommer behöva se över sitt boende på annat sätt.

För ytterligare information kontakta:
Mats Ljung, styrelseordförande för Bjurfors Sverige, tel. 070-883 20 50

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan den 16-22 april och baseras på svar från 3124 svenskar via Sifos webbpanel. Svarsfrekvensen är 60 procent.

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Halmstad, Bohuslän, Båstad, Härjedalen och Åre samt på Gotland och Franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige