Gå direkt till innehåll
Stort motstånd mot ny fastighetskatt

Pressmeddelande -

Stort motstånd mot ny fastighetskatt

Stockholmarna är starkt kritiska till en eventuell framtida fastighetskatt. Nästan tre av fem är emot ett sådant förslag och en av fem är för. Det visar Bjurfors Bostadsbarometer som genomförts av Opinion Stockholm.
Under den senaste tiden har flera debattörer föreslagit ett införande av en ny fastighetskatt för att kyla ned bostadsmarknaden. Förslagen får nu kalla handen av stockholmarna. 

Hela 59 procent är emot en ny fastighetsskatt, 21 procent är för och 15 procent vet inte. Bland villaägare är motståndet ännu högre, 75 procent är emot ett återinförande av skatten och endast 12 procent är för. Bland boende i bostadsrätt är 21 procent för och bland boende i hyresrätt är motsvarande siffra 28 procent. 

-  Undersökningen visar att motståndet mot fastighetskatt fortfarande är stort bland alla grupper, oavsett boendeform. Många stockholmare skulle drabbas hårt av en sådan skatt då bostadspriserna och taxeringsvärdena ökat kraftigt de senaste 20 åren. Däremot visar våra tidigare undersökningar att stockholmarna är för andra typer av regleringar för att kyla ned bostadsmarknaden. Starkast är stödet för ett amorteringskrav, kommenterar Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm.

Tycker du att man ska återinföra en fastighetskatt?

Ja

Vet ej

Nej

Boende i Villa

12%

13%

75%

Boende i bostadsrätt

21%

21%

58%

Boende i hyresrätt

28%

27%

45%

Vad tycker du om följande åtgärder för att kyla ned bostadsmarknaden

Bra

Vet ej

Dåligt

Amorteringskrav

61%

19%

20%

Avskaffa ränteavdraget

17%

38%

45%

Bolånetak

52%

25%

23%

Höja räntan

60%

24%

16%

Marknadshyror

31%

28%

41%

Källa: Bjurfors Bostadsbarometer januari 2014

För ytterligare information kontakta:

Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm, tel 070-9769100

Om Bjurfors Stockholm

Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Västerås, Halmstad, Åre, Bohuslän och i Båstad samt på Gotland, franska Rivieran och i Spanien. Under 2013 växte Bjurfors med 6 nya kontor i Stockholmsområdet och har idag totalt 17 kontor.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Opinion Stockholms webbpanel den 2 till 8 april. Totalt svarade 1236 stockholmare på webbpanelundersökningen. Panelen representerar målgruppen på ålder, kön, inkomst, region (Stockholms stad respektive övriga länet). Panelen är till 95 procent rekryterad via e-post och till 5 procent självrekryterad.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Halmstad, Bohuslän, Båstad, Härjedalen och Åre samt på Gotland och Franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige