Gå direkt till innehåll
Stor acceptans för amorteringskravet

Pressmeddelande -

Stor acceptans för amorteringskravet

Ny Sifo-undersökning från mäklarfirman Bjurfors visar att stödet är stort hos svenskarna kring amorteringskravet. Nästan varannan är positiv och endast var fjärde är negativ. Det är framförallt boende i Stockholm som är positiva – hela 52 procent är för amorteringskravet här.

Undersökningen visar vidare att äldre är mer positiva än yngre. Män är i större utsträckning för amorteringskravet än kvinnor och de som bor i bostadsrätt är mer positiva än de som bor i hyresrätt och villa.

- Undersökningen visar att det finns en acceptans för att införa ett amorteringskrav. De som berörs mest, det vill säga de som bor i Stockholm, och de andra storstäderna är mer positiva än andra, kommenterar Mats Ljung, styrelseordförande på Bjurfors.

Under en presskonferens idag tillkännagav Finansinspektionen att amorteringskravet inte kommer att införas som planerat den första augusti 2015.

- Det är olyckligt när förutsättningarna nu ändras på marknaden. På kort sikt kan vi komma se en lugnare marknad när kravet nu skjuts upp. Vi tror dock på en fortsatta uppgång över tid, kommenterar Mats Ljung.

Fakta från undersökningen om amorteringskravet:

  • 47 procent är positiva, 28 procent är negativa.
  • 53 procent av männen är positiva, bland kvinnorna är det 41 procent. 28 procent respektive 27 procent är negativa.
  • 54 procent av boende i bostadsrätt är positiva, 23 procent är negativa.
  • 48 procent av boende i villa är positiva, 32 procent är negativa.
  • 52 procent som bor i Stockholm är positiva, 28 procent är negativa.
  • 44 procent i åldern 15 och 34 år är positiva, 25 procent är negativa.

För ytterligare information kontakta:
Mats Ljung, styrelseordförande för Bjurfors Sverige, Tel 070-883 20 50
mats.ljung@bjurfors.se

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan den 16-22 april och baseras på svar från 3124 svenskar via Sifos webbpanel. Svarsfrekvensen är 60 procent.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Halmstad, Bohuslän, Båstad, Härjedalen och Åre samt på Gotland och Franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige