Gå direkt till innehåll
Köpare och säljare möts i högre uträckning, och det görs fler affärer i takt med att bostadsmarknaden stabiliseras.
Köpare och säljare möts i högre uträckning, och det görs fler affärer i takt med att bostadsmarknaden stabiliseras.

Pressmeddelande -

Stabilare bostadsmarknad med ökande antal affärer – kommentar till Mäklarstatistik

Priserna på bostadsrätter ligger still i Stor-Stockholm. I riket faller bostadspriserna på bostadsrätter med 1 procent och på villor med 3 procent, enligt nya siffror från Mäklarstatistik.
– Antalsmässigt ser vi att det görs affärer på en i det närmaste normal nivå i Stockholm, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

I Stor-Stockholm, som ofta är trendsättande för hela landets bostadsmarknad, låg priserna på bostadsrätter stilla under november månad. Villapriserna i Stor-Stockholm backade med 2 procent. På riksnivå föll priserna med i genomsnitt 1 procent på bostadsrätter och 3 procent på villor. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik.

– Vi ser en viss stabilisering i Stockholm under november där köpare och säljare möts i högre utsträckning och det görs fler affärer. Men Riksbanken har höjt räntan igen, och den eventuella effekten av det har vi ännu inte sett av i statistiken. Det skulle kunna ge ett bakslag. Å andra sidan styrs marknaden till stor del av ränteförväntningar, så kanske har spekulanterna redan i förskott räknat med den höjningen, säger Fredrik Kullman.

Traditionellt lågsäsong
– Vi är inne i december nu, vilket traditionellt är en tid då det brukar råda lågsäsong på bostadsmarknaden. Priserna brukar kunna sjunka, de flesta är mer upptagna av julbestyr än av att leta efter ny bostad. Om jag får ge ett insidertips är det att köpa nu, eftersom nu har du chansen att göra en riktigt god affär, säger Fredrik Kullman.

Fredrik Kullman konstaterar också att rådande bostadsmarknad ur konsumentens perspektiv innebär en del fördelar.
– En bostadsaffär är en av de allra största privatekonomiska affärer du gör i livet. Under pandemiåren var tempot mycket högt och det var extremt svårt att få köpa de bostäder som kom ut på marknaden. För att få chansen var du tvungen att fatta beslut väldigt fort. Nu finns det fler bostäder ute till salu och tempot är sådant att du kan fatta ett väl avvägt beslut. Det är väldigt bra ur ett konsumentperspektiv.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, november 2022

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 1%

- 2%

- 7%

41 482

Centrala Stockholm

- 1%

- 2%

- 8%

99 144

Stor-Stockholm

± 0%

+ 1%

- 7%

61 665

Centrala Göteborg

- 3%

- 8%

- 10%

59 325

Stor-Göteborg

- 3%

- 7%

- 9%

43 935

Centrala Malmö

- 2%

- 4%

- 6%

35 962

Stor-Malmö

- 4%

- 6%

- 6%

32 438

Prisstatistik VILLOR, november 2022

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

- 3%

- 8%

- 8%

3 528 000

Stor-Stockholm

- 2%

- 6%

- 10%

6 679 000

Stor-Göteborg

- 3%

- 8%

- 12%

5 059 000

Stor-Malmö

- 3%

- 9%

- 12%

4 515 000


Prisstatistik FRITIDSHUS, november 2022

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

± 0%

2 401 000

Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige