Gå direkt till innehåll
Efterfrågan på bostäder i Spanien växer stadigt – liksom bostadspriserna.
Efterfrågan på bostäder i Spanien växer stadigt – liksom bostadspriserna.

Pressmeddelande -

Spaniens bostadsmarknad går mot strömmen – men svenskarna riskerar att hamna på efterkälken

Ingen snålblåst råder på bostadsmarknaden i det soliga Spanien. Priserna går upp, allt fler affärer görs och kundgrupper från olika delar av Europa strömmar till. Men svenskarna har nu trillat ner på tionde plats bland utlandsköpare i Spanien. Det visar siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

Statistiken är tydlig, svenskarna blir omsprungna på den spanska bostadsmarknaden. Förutom oro för räntehöjningar och kronkursen kan rapporteringen om dalande priser på bostäder härhemma vara en dämpande faktor.

– Det kan vara lätt att tro att bostadspriserna faller i hela Europa, och därmed avvakta med sin tänkta bostadsinvestering utomlands. Men finns nog inget tryggare sätt att investera sina pengar i Europa nu än att köpa i Spanien, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

Stigande priser

Prisutvecklingen är god och antalet bostadsaffärer ökar i Spanien, enligt färska siffror från Registradores. Dock är det inte svenskar som står för ökningen.

– Vi märker att det är färre svenskar på visningarna, berättar Jerry Kyrk, mäklare på Bjurfors i Marbella. De senaste tolv månaderna har 640 082 bostadsaffärer registrerats, den högsta siffran sedan mitten av 2008, och med en årlig tillväxt på 19,8 procent. Det sker en fortsatt prisuppgång, även om i en lugnare takt, 1,59 procent under tredje kvartalet och 7,59 procent på 12 månaders basis. Tittar man på snittpriserna per kvadratmeter generellt så ligger de på knappa 2 000 euro per kvadratmeter.

Mot den bakgrunden är Fredrik Kullmans råd tydligt:

– Det är nu det är läge att investera i en bostad i Spanien! Har du bara pengarna att investera så är fördelen att bostaden i sig blir kostnadsneutral. I många områden är efterfrågan på uthyrning högre än tillgången, så har du bara pengarna att köpa bostaden kan du sedan hyra ut den när du inte själv använder den. Njut av din bostad 5-10 veckor om året, hyr ut den resten av tiden, få alla kostnader täckta och tjäna på uthyrningen. När du sedan säljer har bostaden sannolikt ökat i värde.

Största utländska fastighetsköpare i Spanien, tredje kvartalet 2022:

1. Storbritannien (9,30%)
2. Tyskland (8,04%)
3. Frankrike (6,21 %)
4. Rumänien (4,58 %)
5. Belgien ( 4,27 %)
6. Holland (4,10 %)
7. Marocko (4,01 %)
8. Italien (3,89 %)
9. Polen (3,86 %)
10. Sverige (3,55 %)


Mest populära områden för utländska fastighetsköpare i Spanien, tredje kvartalet 2022:


1. Alicante (42,80 %)
2. Santa Cruz de Tenerife (40,46 %)
3 Málaga (33,95 %)
4. Balearerna (31,41 %)
5. Girona (28,10 %)
6. Las Palmas (21,29 %)
7. Murcia (18,37 %)
8. Almería (17,23 %)
9. Tarragona (15,53 %)
10. Castellón (11,94 %)

Källa: Registradores

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige