Gå direkt till innehåll
​Så påverkas bostadsmarknaden i Spanien av coronapandemin: ”Var väl förberedd för köpfönstret.”

Pressmeddelande -

​Så påverkas bostadsmarknaden i Spanien av coronapandemin: ”Var väl förberedd för köpfönstret.”

På grund av coronapandemin befinner sig bostadsmarknaden i Spanien på paus. Det uppdämda behov som därmed uppstår hos både köpare och säljare kan bidra till ett kommande köpfönster, med större utbud och lägre priser än normalt, enligt Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Utland.
– När marknaden kommer igång igen gäller det att vara köpklar, tipsar han.

Den senaste tiden har bostadsmarknaden i Spanien av naturliga skäl befunnit sig i stiltje. Karantän och stor försiktighet har präglat situationen.
– Det har ändå gjorts en del affärer, med bostäder som har sålts på distans. Men mestadels har det varit stillestånd på bostadsmarknaden, berättar Fredrik Kullman, ansvarig på Bjurfors Utland.

Så, vad händer nu?
– Det är det givetvis ingen som helt vet. Men den närmaste tiden kommer att bli avgörande eftersom många stora beslut ska fattas. Spanien har förlängt åtgärder och restriktioner till slutet av maj. EU ska fatta beslut gällande europeiska flygningar. Om de beslutar att man åter får flyga inom EU kan även bostadsmarknaden komma igång igen.

Att det har varit stopp på bostadsmarknaden under en tid, vilka effekter kan det få sedan?
– Att marknaden stängts under en period skapar ett uppdämt behov, både bland köpare och säljare. Vi ser att det fortfarande finns ett starkt intresse från köparna. Exempelvis har våra webbinarier om att köpa bostad i Spanien många hundra deltagare. Det finns också säljare i Spanien som hade önskat sälja nu under våren, men som inte kunnat göra det.

Vad betyder det för kommande utbud och prisbild?
– Utbudet kommer förmodligen att vara större än normalt, eftersom vi vet att många som velat och tänkt sälja under den här perioden inte har kunnat göra det. Det i sig kan sannolikt ha en effekt på priserna, när de säljare som verkligen behöver sälja kan vara beredda att acceptera ett lite lägre pris än de annars skulle ha gjort. Vi går från säljarnas marknad till köparnas marknad.
– Direkt man öppnar portarna kan det därmed uppstå ett köpfönster, tills vi kan börja göra ännu fler affärer och priserna kan stiga igen. Som köpare gäller det att vara redo. Som alla vet är det de verkligt bra objekten som försvinner först.

Om jag vill köpa bostad i Spanien, hur förbereder jag mig bäst?
– Fram till dess att marknaden öppnar upp igen tycker jag att du ska vara med i vår Köpklar Spanien-satsning. Det är en kostnadsfri kvalitetssäkrad köprådgivning genom hela processen, som vi kommer att lansera inom kort. Det är unik tjänst som du bara hittar hos Bjurfors.

Berätta, vad är Köpklar Spanien?
– Det är en kostnadsfri tjänst där vi följer med kunden på hela resan mot drömboendet, från idé till dess att de får nycklarna i handen, och en bit därefter. Vi hjälper kunderna att guida dem redan från början utifrån deras önskemål och budget till rätt område, rätt kontor, rätt mäklare och rätt boende. Vi ger tips och råd längs hela vägen, matchar dem med bostäder och hjälper till med att förmedla olika finansieringsalternativ, så att när deras drömbostad dyker upp, då är de köpklara.

Vilket är ditt bästa tips till mig som skulle vilja köpa när marknaden kommer igång igen?
– Var så väl förberedd du bara kan! Det är det absolut viktigaste rådet. Använd dig av en seriös och väletablerad svensk mäklare som hjälper dig genom hela processen. Ju snabbare du är redo när bostadsmarknaden öppnar upp igen, desto bättre. Eftersom det finns ett uppdämt behov både från oss skandinaver och andra att köpa, och ett uppdämt behov i Spanien att sälja, så kan det uppstå en sorts ketchupeffekt när det väl lossnar. Då vill du vara redo att investera i ditt drömboende.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med närmare 600 medarbetare på ca 80 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige