Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så här aktiva är svenskarna när det gäller bolånen

Sedan ett par veckor måste bankerna redovisa vilka boräntor kunderna faktiskt betalar - inte bara listpriserna – för att det ska bli lättare att jämföra priserna. Det kravet ser ut att komma lägligt.
Många med bostadslån dröjer nämligen åratal mellan jämförelserna för banklån och detsamma gäller förhandlandet av det egna bolånet. Det visar en SIFO-undersökning från Bjurfors.

Undersökningen visar att nio av tio svenskar med bolån vet vilken boränta de betalar (88 procent). Samtidigt är det sämre ställt med att hålla koll på andra bankers villkor. Fler än hälften anger att det var mer än ett år sedan de senast jämförde med andra bankers erbjudanden (54 procent). En av tre anger att det var mer än två år sedan (37 procent) och en av fem har aldrig jämfört med andra bankers erbjudanden (20 Procent).

- Det här visar att det finns ett tydligt behov av transparent information när det gäller bolånemarknaden, säger Ola Lundqvist, VD för Bjurfors Sverige.

Många verkar också dröja med att förhandla med sin bank. För hälften av de svenskar som har bolån var det längre än ett år sedan de förhandlade om villkoren för de egna banklånen (49 procent). För en av fyra var det mer än två sedan sist (25 procent).

- Att bankerna nu börjar redovisa vilka boräntor kunderna betalar blir en viktig hjälp på vägen, men som konsument är det också oerhört viktigt att man håller sig informerad för att säkerställa att man får konkurrenskraftiga villkor, kommenterar Ola Lundqvist vidare.

Fakta från undersökningen:

  • 81 procent av svenskarna som bor i villa eller radhus har bolån
  • Nio av tio svenskar med bolån vet vilken boränta de betalar (88 procent)
  • Fem av tio boende med bolån svarar att det var mer än ett år sedan de senast jämförde med andra bankers erbjudanden (54 procent), en av tre anger att det var mer än två år sedan (37 procent).
  • En av fem svarar att de aldrig jämfört det egna bolån med andra bankers erbjudanden (20 procent)
  • 49 procent av anger att det är mer än ett år sedan de förhandlade om villkoren för de egna banklånen. För en av fyra var det mer än två sedan sist (25 procent).

För ytterligare information kontakta:
Ola Lundqvist, VD Bjurfors Sverige, tel 0708-24 52 69, email ola.lundqvist@bjurfors.se

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan den 16-22 april och baseras på svar från 3124 svenskar via Sifos webbpanel. Sifos webbpanel består av personer mellan 16–79 år som har blivit rekryterade via telefon utifrån riksrepresentativa urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Helsingborg, Halmstad, Bohuslän, Båstad och Åre samt på Gotland, i spanska Barcelona, Torrevieja/Costa Blanca och Marbella samt på franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige