Gå direkt till innehåll
Mäklarföretaget Bjurfors märker ett större intresse för bostadsaffärer.
Mäklarföretaget Bjurfors märker ett större intresse för bostadsaffärer.

Pressmeddelande -

Rekordmånga spekulanter på årets första bostadsvisningar

Det nya året hann knappt börja innan 2024 års bostadsköpare nyfiket gav sig ut på bostadsvisningar. Det kan mäklarföretaget Bjurfors konstatera, som under årets första veckor av bostadsvisningar haft rekordmånga spekulanter på sina visningar jämfört med samma period under de förgående åren.
– Vi får titta tillbaka flera år för att matcha årets besökarantal. Det här är en tydlig indikation på att intresset för bostadsmarknaden har ökat och att man nu vågar byta bostad igen, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

Bostadsmarknaden bromsade in under 2022 och under 2023 var den fortsatt tveksam. En orolig omvärld, dyra elpriser, inflation och inte minst ökade räntekostnader bidrog till att många valde att avvakta en bostadsaffär.

– Vi märkte ett betydligt avsvalnat intresse på marknaden. Även de som hade ett tydligt behov av att flytta tvekade, för att läget upplevdes som osäkert. Nu finns det ett stort uppdämt behov av att flytta och årets början har verkligen visat att det finns gott om bostadsköpare som vill hitta en ny bostad, säger Fredrik Kullman.

Under morgonen kommunicerade Riksbanken att de väljer att låta styrräntan ligga kvar på samma nivå. Det här är det andra räntebeskedet sedan november som Riksbanken väljer att lämna styrräntan oförändrad, efter att ha höjt den åtta gånger innan dess. Förväntningarna nu är att se räntesänkningar från Riksbankens sida under 2024.

– Att styrräntan ligger still och på sikt kommer att sänkas har direkt inverkan på bostadsmarknaden då såklart bolånen följer samma kurva. Under december gick flera storbanker ut och började sänka sina räntor på bundna lån, det ska bli intressant att se vad dagens besked får för effekter. Det finns en stor tilltro till att ränteläget kommer att se annorlunda ut framöver, vilket gör att bostadsmarknaden tar fart igen, förklarar Fredrik Kullman.

Några av dem som valt att leta efter sin bostad i början av året är Anton Lund och hans partner Anna.

–Vi har länge letat efter något större och eftersom vi hade siktat in oss på ett ganska litet geografiskt område passade vi på att vara ute och leta nu när det fanns nya bostäder ute på marknaden i det område där vi ville bo. När vi var på visningen gillade vi lägenheten direkt, och ville därför försöka köpa den, säger Anton Lund.

Anton och Anna har letat efter ett nytt boende under de senaste åren.

–Det är först nu det har känts helt rätt för oss att köpa, eftersom vår nya bostad är både större, tilltalade oss och ligger i rätt område, fortsätter Anton Lund.

Thierry Asso är fastighetsmäklare i centrala Malmö. Även han märker av det ökade trycket på visningarna.

–Jag ser ett tydligt trendbrott sedan årsskiftet. Det är fler spekulanter nu. Många av spekulanterna som just nu är ute och letar har också synts under höstens visningar. Det är dock först nu, när det ekonomiska läget är lite bättre, som de vågar göra bostadsaffärer. Jag märker också att det kommer in fler bud på bostäderna jag visar, vilket inte alltid var fallet under 2023. Det är också en mer positiv inställning bland visningsbesökarna och en tro på framtiden och på bostadsmarknaden, förklarar han.

Ämnen

Kategorier


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige