Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Prisutvecklingen i Stockholm har avstannat

Snittpriset på lägenheter sålda i Stockholms innerstad sjönk i oktober, jämfört med föregående månad. Det är andra månaden i rad som snittpriset sjunker, om än begränsat, vilket tyder på en stabilisering av bostadsmarknaden. Även skillnaden mellan utgångspris och slutpris minskade i oktober. Det visar statistik från Booli som tagits fram för mäklarfirman Bjurfors.

I oktober var snittpriset för en lägenhet i Stockholms innerstad 85 075 kronor per kvadratmeter, vilket kan jämföras med 85 631 kronor per kvadratmeter i september. Priserna är fortfarande rekordhöga och 19 procent högre än samma period ifjol. Men nu har snittpriserna backat något två månader i rad, från toppnivån på 86 134 kronor per kvadratmeter i augusti, vilket tyder på en stabilisering av markanden.

– Media har spekulerat i om marknaden är överhettad eller inte den senaste tiden samtidigt som mycket fokus har varit på eventuella reformer som amorteringskrav och slopade ränteavdrag. Det har sannolikt medfört att marknaden lugnat sig en aning. En annan förklaring kan vara att rådande prisnivåer ligger ungefär i linje med hur stor del av sin disponibla inkomst som köparna är beredda att lägga på boende idag, säger Pontus Kopparberg, VD Bjurfors Stockholm.

Skillnaden i utgångpris och slutpris på sålda objekt har också minskat något i oktober. I snitt har slutpriset landat på 15 procent över utgångspriset, att jämföra med 17 procent i både september och augusti.

– Skillnaden mellan utgångs- och slutpris är fortfarande hög, men senaste tidens artiklar om ständigt nya prisrekord har också drivit upp förväntningarna hos säljarna. Vissa sätter orealistiska mål för slutpris vilket bromsar budgivningen. Vi ser också att något fler har varit tvungna att sänka priset på sina bostäder, säger Pontus Kopparberg.

I oktober sänktes utpriset på tre procent av alla objekt, att jämföra med 2,7 procent i september och 1,8 procent i augusti.

– Överlag är bostadsmarknaden i Stockholm fortfarande väldigt stark, med en efterfrågan som är betydligt större än utbudet och snabba affärer. Så utvecklingen vi ser är inget trendbrott, bara ett tecken på stabilisering, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.

MÅNAD 2015Snittpris
KR/KVM
Skillnad utgångpris-slutprisAndel prissänkta objektFörändring 12 månader
Oktober85 07515 %3 %19 %
SEPTEMBER85 63117 %2,7 %19 %
AUGUSTI86 13417 %1,8 %17 %

Om siffrorna

Siffrorna avser genomsnittspriser, kronor per kvadratmeter, i Stockholms innerstad. De baseras på slutpriset på alla budgivningar som publiceras öppet, vilket är cirka 40% av alla publicerade objekt. Siffrorna avser oktober 2015.

Kontakt

Pontus Kopparberg, VD Bjurfors Stockholm
Tel 070-976 91 00
E-post pontus.kopparberg@bjurfors.se

Josephine Linghammar, Marknadsansvarig Booli
Tel 076-323 53 03
E-post josephine.linghammar@booli.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Helsingborg, Halmstad, Bohuslän, Båstad och Åre samt på Gotland, i spanska Barcelona, Torrevieja/Costa Blanca och Marbella samt på franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige