Gå direkt till innehåll
Det finns gott om möjligheter att sälja villan både snabbt och till ett bra pris med rätt förberedelser.
Det finns gott om möjligheter att sälja villan både snabbt och till ett bra pris med rätt förberedelser.

Pressmeddelande -

Mäklaren: Så säljer du din villa snabbare och till ett högre pris

Det senaste årets inflation, elpriser, räntehöjningar och oroligheter har skapat en mer försiktig bostadsmarknad. Sjunkande villapriser, långdragna försäljningar och skambud – så har dagens bostadsmarknad beskrivits i media. Stämmer rubrikerna? Hur ser marknadsläget ut just nu? Även om trenden tycks vända är det många som är tveksamma till om det är rätt tid att sälja nu, särskilt villaägaren kan tveka.

En bostadsaffär är ofta den största affären du gör i livet. Det är inte bara en stor transaktion, utan också ett emotionellt beslut att sälja sin villa. I dag är villaspekulanterna dessutom alltmer pålästa om uppvärmning, driftkostnader och annat som påverkar hushållsekonomin, det märker fastighetsmäklarna på Bjurfors. Hur optimerar du en försäljning av din bostad i allmänhet, och din villa i synnerhet? Möt tre av Bjurfors fastighetsmäklare, som har lång erfarenhet av att förmedla villor runt om i Sverige, som svarar på de vanligaste frågorna kring bostadsförsäljningen.

Jag har bestämt mig för att sälja min bostad, vad gör jag nu?

– Min rekommendation är att du först kontaktar en eller ett par mäklare för ett förutsättningslöst och kostnadsfritt möte. Då får du möjlighet att se hur samarbetet med mäklaren fungerar och du får en uppfattning om vad din bostad är värderad till, säger Magnus Nilsson, fastighetsmäklare på Bjurfors Lomma i Skåne.

Hur väljer jag rätt mäklare?

– Du ska känna dig trygg med din mäklare. Välj en mäklare som du får förtroende för och som kan förklara hur försäljningsprocessen går till på ett tydligt sätt. När du säljer din bostad är det viktigt att den presenteras på bästa sätt, för att locka så många spekulanter som möjligt. Be mäklaren att visa exempel på hur bostäder liknande din har presenterats, fråga hur din bostad kommer att synas på sociala medier och på webbplatser. Inbjudande bostadsannonser gör hela skillnaden. Fråga också om hur mäklaren kommer att arbeta för att sälja din bostad, har hen till exempel ett underhållet och uppdaterat spekulantregister? Andra faktorer som är viktiga att tänka på när du väljer mäklare är hur väl den känner till din lokala marknad, om mäklaren kan ge dig goda råd längs vägen och hur er personkemi sinsemellan är, förklarar Nina Kaewsit, fastighetsmäklare på Bjurfors Luleå.

Hur kan jag förbereda mig och min villa på bästa sätt inför en försäljning för att det ska gå så smidigt, snabbt och enkelt som möjligt att sälja?

– Idag är det viktigare än någonsin att vända sig till en mäklare i ett tidigare skede än man gjort innan, dels för att få värdering, dels för att få tips och råd om det är något som behöver åtgärdas i huset innan försäljning. Att ligga steget före är extra viktigt i en marknad där processerna tar längre tid. Många av våra kunder vill fotografera huset och göra överlåtelsebesiktning redan innan de hittat ett nytt boende för att kunna vara väl förberedda när det blir skarpt läge, förklarar Martin Hallgren, fastighetsmäklare på Bjurfors Västra Göteborg.

Jag vill inte sälja nu, för vi vill hitta ett nytt boende först. Ska jag ändå kontakta en mäklare?

– Ja, kontakten med oss är förutsättningslös och vi arbetar enligt din tidplan. Idag säljs många bostäder på förhand. Det är ett sätt för dig att förbereda en försäljning i din takt, utan att annonsera om visning. Då ligger bostadsannonsen med ett par bilder och planlösning ute på webbplatsen, och intresserade spekulanter kan höra av sig till mäklaren om förhandsvisningar. Ofta blir det en snabbare affär och bra betalt när bostaden är helt ny på marknaden, säger Nina Kaewsit.

Är det lönsamt att fixa till bostaden och kanske renovera innan jag säljer?

– En mäklare kan ge dig råd om vilka renoveringar som är lönsamma och som är en bra investering för dig för att du skall få max betalt när du säljer. Min erfarenhet är att det är smarta renoveringar som inte är så dyra som ger bäst avkastning. Det kan till exempel vara att måla om eller tapetsera väggar, slipa golv och renovera eller måla fasaden. Om ditt hus har mindre anmärkningar i besiktningsprotokollet är det klokt att åtgärda dem innan försäljningen, då det brukar löna sig, säger Magnus Nilsson.

Så ser bostadsmarknaden ut just nu

I Luleå, och rikets norra delar, där Nina Kaewsit arbetar, har marknaden varit varierande.

– I vissa områden har priserna gått upp, medan de sjunkit i andra. Det är generellt en försiktigare marknad där energiförbrukning, uppvärmningssystem och kommunikationer spelar en större roll än tidigare. Det tar också längre tid att sälja. Vi upplever att det trots ytterligare räntehöjningar är ett bättre läge än i höstas, fler kunder kommer på visningarna och vågar agera på ett annat sätt. Vi har börjat vänja oss vid de nya räntenivåerna och elpriserna vilket också märks på marknaden. Vi har en positiv känsla för våren.

För västra Sverige är det också försiktigt positiva vindar som blåser:

– Sedan toppen för ett år sedan har priserna gått ner mellan 7–15 procent beroende på läget och villans kondition, samt energiprestanda. Jag bedömer att priserna har gått upp några procent sedan årsskiftet. I år har jag också noterat att det är fler som bokar in sig på visningarna, vi har också fler budgivare på varje villa. De villor som klarat det förändrade marknadsläget bäst är hus som är byggda de senaste tio åren och äldre hus i bra skick med låg energiförbrukning och bra energiklassning. Sen är villor med riktigt bra läge alltid populära, säger Martin Hallgren

För södra Sverige märks en prisnedgång:

– Priserna har gått ner och det tar längre tid att sälja bostaden. Vi som kan marknaden siar om att vi nått botten nu. Det är allt fler köpare ute på marknaden nu, och fler spekulanter på visningarna. Det har kortat ned försäljningstiderna. Vi ser positivt på marknaden framöver och att priserna kommer sakta men säkert att återhämta sig, säger Magnus Nilsson.

Tips! Så optimerar du din bostadsförsäljning

• Kontakta mäklaren i god tid

• Med hjälp av mäklaren får du insikt i värdet av din bostad, hur marknadsläget ser ut där du bor och får tips inför försäljningen

• Vissa renoveringar lönar sig mer än andra, din mäklare kan berätta vad som gäller för just din bostad

• Genom att lägga ut din bostad på förhand kan du förbereda dig i god tid inför en försäljning och har möjlighet att få din bostad såld snabbare och till ett bättre pris

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors

Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige