Gå direkt till innehåll
Fler svenskar köper bostad i Spanien – priserna lyfter

Pressmeddelande -

Fler svenskar köper bostad i Spanien – priserna lyfter

De spanska bostadspriserna stiger och svenskarna har hittat tillbaka efter pandemiraset. Det visar nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores och värderingsinstitutet Tinsa.

Bostadspriserna i Spanien var 4,9 procent högre i juli jämfört med samma månad i fjol. Ännu mer har priserna stigit i medelhavsområdet med svenskparadisen Costa del Sol och Costa Blanca. Priserna på den spanska kustremsan har stigit 8,4 procent de senaste tolv månaderna och är nu de högsta sedan 2012, enligt värderingsinstitutet Tinsa.

– Pandemin slog hårt mot den spanska bostadsmarknaden, men nu ser vi en snabb återhämtning med stigande priser och fler svenska köp. Framför allt har efterfrågan bland barnfamiljer ökat kraftigt. Pandemin har inneburit nya arbetssätt och många som kontaktar oss ser möjligheten att jobba på distans, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Utland.

    Bostadstransaktionerna i Spanien ökade med 6,2 procent under Q2 jämfört med Q1, enligt en rapport från inskrivningsmyndigheten Registradores. Under kvartalet uppgick antalet köp av svenskar till 717 stycken, en ökning med 19,5 procent jämfört med Q1. Av de utländska köpen stod svenskar för 5,3 procent, en ökning från 4,8 procent i Q1.

    Långt kvar till rekordnivåerna
    Trots prisökningarna är det långt kvar till prisrekordet som sattes i det fjärde kvartalet 2007. Då var prisnivån i Spanien 30 procent högre än i dag. Men för svenska köpare, som också måste ta hänsyn till en dyrare euro, är skillnaden ännu större – hela 37 procent.

    – Att köpa bostad i Spanien är väldigt prisvärt skulle jag säga. Ofta får du mycket mer bostad för pengarna än i Sverige och många andra länder som haft en helt annan prisutveckling. Men det är såklart viktigt att man investerar i rätt bostad i rätt område. Därför ska man alltid vända sig till en erfaren köpmäklare, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

    Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien:

    1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.
    2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.
    3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.
    4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.
    5. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.
    6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.

    För ytterligare information kontakta:
    Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland
    Telefon: 073-257 56 86

    Ämnen

    Kategorier


    Om Bjurfors

    Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på cirka 85 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

    Välkommen till Bjurfors!

    Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

    Bjurfors
    Birger Jarlsgatan 2
    114 34 Stockholm
    Sverige