Gå direkt till innehåll
De spanska bostadspriserna har ökat med 36 % sedan botten 2014, men svenskarnas favoriter släpar efter.
De spanska bostadspriserna har ökat med 36 % sedan botten 2014, men svenskarnas favoriter släpar efter.

Pressmeddelande -

Färre svenska bostadsköp i Spanien trots stigande priser

Bostadspriserna i Spanien fortsätter att öka samtidigt som allt färre svenskar köper bostad i Spanien. Det visar ny statistik från Registradores, den spanska motsvarigheten till fastighetsregistret. Fredrik Kullman, vd för Bjurfors utland, menar att kronförsvagningen ligger bakom det svalare intresset och varnar samtidigt för att många svenskar som vill ha ett boende i Spanien nu riskerar att gå miste om prisuppgången.

Under tredje kvartalet 2019 steg bostadspriserna i Spanien med 0,8 procent. En moderat ökning, men i många orter som är populära bland svenskar var prisökningen betydligt större. Samtidigt är det här, i de klassiska semesterparadisen, som priserna har släpat efter mest under de senaste årens prisrally. I Marbella är priserna fortfarande 22 procent under rekordnivåerna 2007 medan det nationella genomsnittet ligger på drygt 12 procent.

Under kvartalet registrerades 122 540 transaktioner, vilket är en minskning med 8,1 procent mot samma period i fjol. Antalet utländska köp minskade med 4,7 procent medan de svenska bostadsköpen minskade med 21,2 procent. De senaste sju åren har den svenska kronan tappat nästan 30 procent mot euron i reala termer, vilket ses som en viktig förklaring till att köpen har dalat.

– Svenskar tillhör fortfarande en av de största utländska köpgrupperna, men köplusten har svalnat på grund av den svaga svenska kronan. Men trots kronförsvagningen går det fortfarande att fynda i svenskfavoriter där priserna inte alls hängt med, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors utland.

Förväntningarna är fortsatta prisökningar pådrivet av ekonomiska och demografiska faktorer. Den spanska motsvarigheten till svenska bankföreningen Spanish Mortgage Association (AHE) kom i dagarna med en rapport som visade att hushållens bolånekostnader minskat med 4 procent hittills i år, vilket indikerar ökad betalningsförmåga hos hushållen. Värderingsinstitutet Tinsa tror till exempel på uppgångar i Malaga-området med uppemot 10 procent de närmaste 12 månaderna.

– Den spanska bostadsmarknaden går för högtryck och känslan är att även de utländska köparna successivt börjar hitta tillbaka. I oktober märktes detta tydligt pådrivet av alla höstlov runt om i Europa, säger Fredrik Kullman och fortsätter:

– Att investera i en bostad i solen kan vara ett alternativ för den söker möjligheter till avkastning på sitt kapital om börsen helt plötsligt skulle börja skaka.

Bland utländska köpare fortsätter britter vara de som gör flest affärer, även om det minskat i spåren av Brexit-oron. Under tredje kvartalet stod britterna för 14,3 procent av alla utländska bostadsköp. De följs av fransmän med 8,4 procent och tyskar med 6,6 procent. Svenskarna är på åttonde plats med 4,3 procent.

Men värdeökningarna på den spanska fastighetsmarknaden lockar även nya bostadsköpare och investerare världen över. Rika marockaner, rumäner, belgare och kineser är nya kundgrupper som etablerat sig. Jämfört med föregående kvartal noterade marockaner den mest betydande ökningen och intar nu fjärde positionen.

För den som går i köptankar och är ute efter att göra klipp tipsar Fredrik Kullman särskilt om storstaden Malaga.

– Fler och fler upptäcker växande Malaga som fortfarande har en lägre prisbild än andra storstäder och dessutom ligger i framkant när det gäller turism och hållbarhet. Särskilt inne i stadskärnan finns områden som är lågt värderade och som kommer att komma starkt framöver.

Spanska solkusten Kvm-pris Q3 2019 Prisskillnad från max (2007/2008)
Marbella 2.361 € -21,7 %
Malaga 1.657 € -31,4 %
Benalmadena 1.996 € -31,2 %
Fuengirola 1.990 € -27,8 %
Benahavis 2.336 € -26,6 %
Estepona 1.810 € -34,6 %

Källa: Tinsa, sammanställt av Bjurfors

Utländska köpare Procent Q3 2019 (av utlänningar)
1. Storbritannien 14,3 %
2. Frankrike 8,4 %
3. Tyskland 6,6 %
4. Marocko 6,1 %
5. Rumänien 5,8 %
8. Sverige 4,3 %

Källa: Registradores


Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien

1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.

2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.

3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.

5. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.

6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med över 500 medarbetare på fler än 70 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige