Gå direkt till innehåll
Få lockas av nymålade väggar och tak, visar undersökningen.
Få lockas av nymålade väggar och tak, visar undersökningen.

Pressmeddelande -

Det höjer värdet på bostaden – låga uppvärmningskostnader i topp

Åtta av tio svenskar är villiga att betala mer för en renoverad bostad. Men vad man tycker är värt att öppna plånboken för skiljer sig stort. Medan många är beredda att betala mer för ett effektivt värmesystem, genomfört stambyte eller dränering av husgrund är det få som lockas av exklusiva element som vinkylar och walk-in-closets. Det visar en Sifo-undersökning från mäklarföretaget Bjurfors.

Vilka förbättringar som ökar värdet mest inför en försäljning är en fråga många ställer sig när det är dags att sälja. Och det är inte konstigt. I Bjurfors undersökning uppger åtta av tio (82 %) att de är beredda att betala mer om bostaden har genomgått en renovering.

– Att renovera löpande och investera i bostaden lönar sig så gott som alltid. De allra flesta vill köpa en bostad som är i ett så bra skick att man bara kan flytta rakt in utan att behöva göra om en massa, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Fredrik Kullman menar att detta kanske gäller ännu mer i dag, än för bara några månader sedan.

– Vi ser att köparnas renoveringsvilja dämpats av stigande räntor och högre inflation med dyrare priser på bland annat byggmaterial. Även om geografi och adress fortfarande väger tyngst har det blivit allt viktigare att ha något ”färdigt” för ett högt slutpris.

Men det gäller att ha koll – för allt ökar inte värdet. Mest lockande är ett miljö- och kostnadseffektivt värmesystem, visar undersökningen. Varannan svarande (50 %) uppger sig beredda att betala mer för detta. Det är en betydande ökning från när samma fråga ställdes för tre år sedan (34 %).

– Detta ligger i linje med vår egen analys. I takt med de skenande elpriserna har vi sett ett stadigt ökat intresse för bostäder med låga uppvärmningskostnader, medan de med höga kostnader ofta varit svårare att sälja och i en del fall helt iskalla. Även om det är stor investering kan det vara värt att se över sitt värmesystem inför en försäljning, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Tätt efter ett miljö- och kostnadseffektivt värmesystem kommer en rad andra stora – och på sikt kostnadsbesparande åtgärder – som nyrenoverat badrum (49 %, renoverad fasad och tak (49 %) och nya stammar för vatten och avlopp (48 %). Längst ner på listan återfinns bland annat renoverad uteplats (2 %) och vinkällare/vinförvaring (4 %).

Detta är svenskarna beredda att betala ett högre bostadspris för:

  1. Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning (villa enbart), 50 %
  2. Nyrenoverat badrum, 49 %
  3. Renoverad fasad och tak (villa enbart), 49 %
  4. Nya stammar för vatten och avlopp, 48 %
  5. Ny dränering (villa enbart), 39 %
  6. Nytt kök, 39 %
  7. Fiberanslutning, 36 %
  8. Omdragen el/uppdaterad belysning, 26 %
  9. Garage, 24 %
  10. Eldstad, 19 %
  11. Pool (villa enbart), 16 %
  12. Elbilsladdare, 14 %
  13. Nya vitvaror, 12 %
  14. Planerad trädgård med fina växter (villa enbart), 8 %
  15. Larm/skyddsdörr, 8 %
  16. Walk-in-closet, 7 %
  17. Exklusiva materialval, 7 %
  18. Bastu, 6 %
  19. Nymålade ytskikt (väggar och tak), 6 %
  20. Nyslipade golv, 6 %
  21. Vinkällare/vinförvaring, 4 %
  22. Renoverad uteplats (villa enbart), 2 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–14 januari 2022. Totalt intervjuades 1587 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 85 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige