Gå direkt till innehåll
I Stockholm, där många trender på bostadsmarknaden börjar, planar prisfallet på bostäder nu ut.
I Stockholm, där många trender på bostadsmarknaden börjar, planar prisfallet på bostäder nu ut.

Pressmeddelande -

”Bostäder är din tryggaste investering” – Kommentar till Mäklarstatistik

Prisfallet på bostäder planar ut, vilket är som tydligast i Stor-Stockholm, där priserna på bostadsrätter ligger still under september, enligt nya siffror från Mäklarstatistik.
– Det är nu man ska investera på bostadsmarknaden om man har kapital, det är betydligt bättre än att ha pengar på börsen eller sparkontot, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

I Stor-Stockholm, där många bostadsmarknadstrender för hela landet börjar, ligger priserna på bostadsrätter stilla under september månad. På riksnivå faller priserna fortsatt på bostäder, dock i allt lugnare takt, enligt den senaste statistiken från Mäklarstatistik. Priserna på både bostadsrätter och villor sjunker i riket: Bostadsrättspriserna med 1 procent och huspriserna med 2 procent. På tre månader har priserna på bostadsrätter sjunkit med 7 procent och priserna på villor sjunkit med 5 procent.

På vilket sätt bör då bostadsköpare resonera i rådande läge?

– I dessa tider är bostäder en bra mycket tryggare investering än att ha pengarna på börsen eller banken. Prisutvecklingen på bostadsmarknaden håller på att stabiliseras mer och mer. Det går att spekulera i att priserna kommer att sjunka alltmer till våren, men när vi har tio procents inflation i månaden är det ingen idé att vänta. Det är nu man ska slå till, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

För att känna ökad trygghet i sin bostadsaffär är det extra viktigt att få rådgivning utifrån sin egen specifika situation, påpekar Fredrik Kullman och fortsätter:

– Hur ska man göra om man funderar på att investera i bostad? Då ska man såklart använda sig av en mäklarkedja som erbjuder kostnadsfri köprådgivning. En mäklare kan också aktivt hjälpa en spekulant att leta efter bra investeringsobjekt som inte kommer att tappa i värde över tid.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, september 2022

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 1%

- 7%

- 6%

42 228

Centrala Stockholm

- 1%

- 8%

- 5%

100 258

Stor-Stockholm

± 0%

- 8%

- 6%

61 995

Centrala Göteborg

- 3%

- 6%

- 7%

62 561

Stor-Göteborg

- 2%

- 7%

- 6%

45 617

Centrala Malmö

- 2%

- 7%

- 2%

37 772

Stor-Malmö

- 2%

- 5%

- 3%

33 805

Prisstatistik VILLOR, september 2022

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

- 2%

- 5%

- 3%

3 715 000

Stor-Stockholm

- 2%

- 8%

- 6%

6 613 000

Stor-Göteborg

- 3%

- 8%

- 7%

5 384 000

Stor-Malmö

- 4%

- 9%

- 9%

4 962 000

Prisstatistik Fritidshus

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

+ 2%

2 421 000

Fullständig statistik finns på maklarstatistik.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige