Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bostadspriserna i Malmö ökar mest i Sverige

Priserna på bostäder i Malmö har ökat den senaste tiden, både på bostadsrätter och villor. Därmed går Malmö mot trenden i landet i övrigt där prisuppgången avstannat undantaget Stockholm. Det visar statistik från Booli som tagits fram för mäklarfirman Bjurfors.

Under september var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Malmö 21 933 kronor, vilket kan jämföras med 20 828 kronor i Skåne län. Det motsvarar en ökning med 8 respektive 2 procent sedan i maj. Under de senaste 12 månaderna har bostadsrättspriserna gått upp med 15 procent i Malmö och 14 procent i Skåne län.

- Under lång tid har Malmös bostadspriser halkat efter övriga storstadsregioner. Nu är det tvärtom. Priserna i Malmö och Skåne går upp mer än övriga Sverige. Efterfrågan på bostäder är stor och utbudet rekordlågt vilket driver upp priserna. Vi ser också att de bostäder som når marknaden är ute allt kortare tid innan de köps, kommenterar Mattias Larsson, regionchef på Bjurfors Öresund.

Även villapriserna stiger i Malmö. Snittpriset per kvadratmeter har ökat med 2 procent sedan i maj i år, och med 5 procent det senaste 12 månaderna. Det genomsnittliga slutpriset för en villa var i september i år 3 592 331 kronor. Det är en ökning med hela 9 procent sedan i maj i år, och en ökning med 6 procent sedan september förra året.

- Att det genomsnittliga slutpriset ökat mer än det genomsnittliga kvadratmeterpriset beror på att en större andel större villor sålts under perioden maj till september i år. Större villor har ofta lägre kvadratmeterpriser men högre försäljningspriser, kommenterar Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.

Medan bostadspriserna i Malmö fortsätter att öka har prisuppgången i andra delar av landet stannat av. I hela Sverige har priserna för både villor och bostadsrätter backat något, minus 1 procent sedan i maj. Vad gäller övriga storstadsområden har priserna på bostadsrätter i Göteborg backat sedan i maj. I Stockholms innerstad däremot har bostadsrättspriserna ökat rejält sedan i maj, plus 6 procent och i länet har villorna ökat med 6 procent.

Om sammanställningen

Sammanställningen baseras på slutpriser från mäklarnas webbplatser under september månad; totalt 5594 villaförsäljningar (villor, radhus, kedjehus och parhus) och 9208 bostadsrättsförsäljningar i Sverige. Det motsvarar 60 procent av samtliga bostadsaffärer som gjorts. Statistiken för respektive län inkluderar hela länet inklusive storstadskommunen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors
Bjurfors är en av de marknadsledande fastighetsmäklarkedjorna i Sverige och är verksamma inom såväl privatmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden. Bjurfors har cirka 370 medarbetare, och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Helsingborg, Halmstad, Bohuslän, Båstad och Åre samt på Gotland, i spanska Barcelona, Torrevieja/Costa Blanca och Marbella samt på franska Rivieran. Se även www.bjurfors.se.

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige