Gå direkt till innehåll
Bjurfors/Sifo: Var tredje Malmöbo väljer bort bostad i område med översvämningsrisk – till följd av klimatförändringarna

Pressmeddelande -

Bjurfors/Sifo: Var tredje Malmöbo väljer bort bostad i område med översvämningsrisk – till följd av klimatförändringarna

I spåren av klimatförändringarna säger nästan var tredje Malmöbo att de inte skulle köpa en bostad i ett område med risk för översvämning. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av mäklarföretaget Bjurfors.

Klimatförändringarna påverkar inte bara vårt sätt att leva, resa och konsumera, utan också hur vi väljer att bo. Detta slås fast i en Sifo-undersökning som mäklarföretaget Bjurfors låtit göra.

62 procent av Malmöborna har svarat att de i valet av bostad på något sätt skulle ta hänsyn till det förändrade klimatet. Drygt var tredje (31 %) svarar att de inte skulle köpa en bostad som ligger nära vattendrag i ett översvämningsdrabbat område.

– Den platta Skåneslätten är extra sårbar för klimatförändringarna. Frågan om översvämningar blir allt viktigare för köpbeslutet i kustnära områden och betydelsen kommer nog bara att öka i takt med extremare väder och högre vattennivåer, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

En rapport som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tog fram under 2019 tillsammans med SMHI visar att stora delar av hamnområdet med de attraktiva bostadsområdena Västra Hamnen och Dockan skulle kunna ligga under vatten år 2100 om havsnivån fortsätter stiga i samma takt som nu. Även populära Limhamn-Bunkeflo är i riskzonen.

Mattias Larsson säger att det finns några saker man bör tänka på inför fastighetsköpet.

– Om något skulle hända är det fastighetsägaren som har det yttersta ansvaret att skydda och återställa hus och tomt. Därför ska man alltid informera sig om riskerna innan ett köp. Hör med kommunen och försäkringsbolaget om du är det minsta osäker. Allt fler försäkringsbolag höjer premien i översvämningsdrabbade områden, säger Mattias Larsson.

30 procent av Malmöborna har svarat att de inte skulle ta klimatförändringarna i beaktande när de väljer bostad. 8 procent är osäkra.

SKR:s rapport: https://webbutik.skr.se/bilder/artiklar/pdf/7585-735-0.pdf?issuusl=ignore

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 25 januari–3 februari 2020. Totalt intervjuades 1641 personer i åldern 16-79 år, boendes i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med över 500 medarbetare på fler än 70 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Kontakter

Mattias Larsson

Mattias Larsson

VD Bjurfors Skåne 0739-206673

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige