Gå direkt till innehåll
Under juni steg bostadsrättspriserna med 2 procent i Malmö.
Under juni steg bostadsrättspriserna med 2 procent i Malmö.

Pressmeddelande -

Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: Trenden är svagt stigande bostadspriser

Bostadsmarknaden fortsätter att uppvisa imponerande motståndskraft och styrka. Trots högre räntor och en normalt sett svagare period på säsongen noterades nya prisuppgångar under juni, enligt Svensk Mäklarstatistik. Störst var prisökningen i Malmö, där bostadsrätter steg med 2 procent.

Under juni steg priserna på villor med 1 procent medan bostadsrättspriserna förblev oförändrade – efter fyra månaders kontinuerlig uppgång. Det fanns dock betydande variationer mellan de olika områdena, från -1 procent i Stor-Stockholm till en ökning på 2 procent i både Centrala Malmö och Stor-Malmö. Sett över en 12-månadersperiod ligger prisutvecklingen nu på -5 procent för bostadsrätter och -12 procent för villor.

– Även om mycket fortfarande är osäkert märker vi att köparna har blivit tryggare och mer optimistiska. De visar en ökad vilja att göra affärer och att möta säljarna på högre prisnivåer. En del av förklaringen ligger i en anpassning till det högre ränteläget, men det finns också en växande tro på att vi snart ser en vändning med räntorna och ekonomin. En minskad tillströmning av nya bostäder har också bidragit till att jämna ut skillnaden mellan utbud och efterfrågan. Nedgången är ungefär 20 procent jämfört med förra året. Det har lett till en ökad konkurrens på marknaden, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige.

Efter en stark start på året, särskilt för bostadsrätter, är det nu många som undrar om den positiva trenden kommer att hålla i sig. Fredrik Kullman är optimistisk och tror att möjligheterna för fortsatt prisuppgång finns. Men mest realistiskt är att förvänta sig små förändringar inom en marginal av några procentenheter, menar han.

– Det har börjat infinna sig ett visst momentum, så priserna kan säkert fortsätta upp lite till. Men det mesta talar ändå för att vi snart ser en utplaning. Vi har ännu inte sett den fulla effekten av räntehöjningarna och vad elpriserna kommer ligga på i vinter är det ingen som vet. Min bedömning är att priserna kommer hålla sig ganska stabila under resten av året. Bostäder med låga driftskostnader och avgifter har bäst förutsättningar för ytterligare prisökningar. På sikt är jag däremot övertygad om att vi kommer att se en bred prisuppgång. Många har skjutit upp sina flyttplaner, det finns ett stort och växande behov, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Mattias Larsson, vd för Bjurfors Skåne, ger sin syn på läget i Malmö, där alltså den största prisuppgången observerades. Precis som Fredrik Kullman uttrycker han en känsla av hoppfullhet. Marknadstemperaturen är stigande.

– Under juni fortsatte återhämtningen och vi kan nu blicka tillbaka på ett kvartal med stigande priser över hela Skåne. Aktiviteten på marknaden har ökat, vi ser allt fler besökare på visningarna och något fler bud. Nu återstår att se om trenden håller i sig. Det finns flera faktorer som ger oss anledning att vara optimistiska. För det första finns det ett uppdämt behov då antalet affärer har minskat. Detta indikerar en underliggande efterfrågan som ännu inte har blivit tillfredsställd. För det andra finns det tecken som tyder på att vi närmar oss en toppnivå för räntorna, vilket kan bidra till att ytterligare stärka marknaden. En annan aspekt att beakta är att det nu har gått ett år sedan marknaden vände. Det innebär att vi framöver kommer att möta lägre jämförelsetal, och det tror jag kommer kunna ha en betydande psykologisk effekt, framför allt på köparna, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne och fortsätter:

– Den andra vågskålen rymmer ett fortsatt stort utbud och högre räntor än vad många är vana vid, vilket så klart påverkar både priserna och dynamiken mellan köpare och säljare negativt. Enligt prognoser närmar vi oss dock räntetoppen, vilket hjälper till att dämpa oron på marknaden och göra spelreglerna tydligare. Så länge arbetsmarknaden fortsätter att vara stark behöver påverkan på bostadsmarknaden inte bli så stor. Sammantaget känner jag mig försiktigt optimistisk inför hösten.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, juni 2023

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

±0 %

+2 %

-5 %

42 680

Centrala Stockholm

+1 %

+2 %

-4 %

105 294

Stor-Stockholm

-1 %

+2 %

-3 %

63 287

Centrala Göteborg

±0 %

+3 %

-6 %

64 688

Stor-Göteborg

+1 %

+5 %

-7 %

46 924

Centrala Malmö

+2 %

+4 %

-7 %

37 772

Stor-Malmö

+2 %

+6 %

-6 %

35 004

Prisstatistik VILLOR, juni 2023

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

+1 %

+2 %

-12 %

3 750 000

Stor-Stockholm

±0 %

+2 %

-11 %

6 933 000

Stor-Göteborg

+1 %

+3 %

-12 %

5 374 000

Stor-Malmö

±0 %

+2 %

-12 %

4 819 000


Prisstatistik FRITIDSHUS, juni 2023

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

-7 %

2 179 000

Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se


Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
Mattias Larsson

Mattias Larsson

VD Bjurfors Skåne 0739-206673

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige