Gå direkt till innehåll
Malmö var det storstadsområde som såg störst nedgång i september.
Malmö var det storstadsområde som såg störst nedgång i september.

Pressmeddelande -

Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: Stort utbud men stabila priser

Bostadsmarknaden fortsätter att visa prov på motståndskraft. Trots det stora utbudet förblev priserna oförändrade både för bostadsrätter och villor under september, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bland storstadsområdena noterades den största förändringen på bostadsrätter i Stor-Malmö, där priserna sjönk med 2 procent. – Bostadsmarknaden står just nu och väger, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Trots att hushållen möter ökade kostnader och högre räntor, märks detta inte särskilt mycket på bostadspriserna. Bostadsrätterna, som inledde året starkt men som har haft en viss svacka under de senaste månaderna med nedgångar både i juli och augusti, stod stilla under september månad. Lägre jämförelsetal gör också att bostadsrätterna nu visar en uppgång (+1 %) över en 12-månadersperiod. Även villapriserna förblev oförändrade i september, men här är det fortfarande negativa prisförändringar på årsbasis (-6 %).

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige, kommenterar.

– Inledningen av hösten har präglats av det stora utbudet, som fortsatt att växa till sig eftersom relativt få bostäder blir sålda. Trots detta ser vi ingen effekt på priserna. I stället för att sänka sina prisförväntningar fortsätter många säljare att avvakta, och det är mycket möjligt att dessa till slut får sin önskan uppfylld. Det har kommit en hel del uppmuntrande siffror som tyder på att inflationen snabbt är på väg ner, och det finns en chans att vi redan sett räntetoppen. Samtidigt ökar förstås trycket på köparna allteftersom tiden går. Många har skjutit upp sina flyttplaner i hopp om att priserna ska sjunka, men frågan är hur länge till man har möjlighet att göra det. Även i oroliga tider går ju livet vidare, man byter jobb, bildar familj och skiljer sig. Min bedömning är att vi snart kommer att få se en ökad aktivitet på marknaden. Men det kanske inte blir på det sätt som köparna hade hoppats på. Tittar vi bara på de senaste 2-3 veckorna tycker jag faktiskt att det redan börjat lätta något, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

– När det gäller prisutvecklingen förväntar jag mig inga stora svängningar under hösten. Möjligen att vi ser en något svagare utveckling för bostadsrätterna då fler bostadsrättsföreningar står inför lån som löper ut, vilket kan leda till kraftiga avgiftshöjningar. Villapriserna å sin sida kan eventuellt gå åt andra hållet, med tanke på att förra vinterns höga elpriser inte ser ut att upprepa sig. Men det handlar kanske om någon procent upp eller ner, inte mer än så. När vi blickar fram mot nästa år tror jag däremot att vi kan räkna med prisökningar, och kanske till och med rätt rejäla sådana, förutsatt att räntan sänks och inget annat oväntat sker, som med arbetslösheten. De områden som har haft svagast utveckling sedan toppen tror jag kommer uppleva de största prisuppgångarna, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

I storstäderna var priserna antingen stillastående eller visade en svag nedgång. Mest påtaglig var nedgången på bostadsrätter i Stor-Malmö som minskade med 2 procent. I Centrala Malmö var nedgången 1 procent, medan villapriserna i regionen förblev oförändrade. Mattias Larsson som är vd för Bjurfors Skåne beskriver en avvaktande marknad.

– Trots att vi har ett stort utbud i regionen görs det färre affärer än normalt. Under våren och sommaren fanns det positiva signaler som gav oss hopp om en vändning, men nu ser vi att marknaden återigen har tappat fart. Inflationssiffrorna som kommer i oktober och november kommer ha väldigt stor betydelse för den fortsatta utvecklingen. En ytterligare höjning av räntan får vi nog räkna in i kalkylen, vilket sätter fortsatt press på bostadspriserna. Det är dock av högsta vikt att bostadsmarknaden snart kommer i gång igen. Vi har nu haft begränsad rörlighet i fjorton månader. I förlängningen påverkar detta alla delar av samhället negativt, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Men trots det stora utbudet och den utmanande ekonomin tror ändå Mattias Larsson att bostadspriserna kommer att hålla sig stabila under hösten. I likhet med Fredrik Kullman tror han också att aktiviteten kommer att öka i takt med att fler och fler inte längre kan avvakta med sina affärer.

– Allt hänger på hur ekonomin utvecklas och hur Riksbanken väljer att agera, men vad vi kan se nu finns det inget som pekar på att bostadspriserna kommer att börja sjunka igen, åtminstone inte på det sätt vi såg förra året. Trots detta ser jag möjligheter till goda affärer, för de som har de ekonomiska förutsättningarna. Utbudet är stort och många har skjutit på sina försäljningar i väntan på bättre tider. Men det finns så klart en gräns för hur länge man kan vänta. Möjligheter kommer definitivt att dyka upp, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, september 2023

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

±0 %

-1 %

+1 %

43 953

Centrala Stockholm

-1 %

±0 %

+4 %

103 363

Stor-Stockholm

±0 %

-2 %

+4 %

64 421

Centrala Göteborg

-1 %

+1 %

±0 %

63 295

Stor-Göteborg

-1 %

-2 %

-2 %

46 058

Centrala Malmö

-1 %

-1 %

-1 %

36 619

Stor-Malmö

-2 %

-2 %

-3 %

33 201

Prisstatistik VILLOR, september 2023

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

±0 %

+1 %

-6 %

3 698 000

Stor-Stockholm

-1 %

-1 %

-4 %

6 625 000

Stor-Göteborg

-1 %

±0 %

-5 %

5 171 000

Stor-Malmö

±0 %

-1 %

-5 %

5 018 000


Prisstatistik FRITIDSHUS, september 2023

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

-7 %

2 150 000

Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
Mattias Larsson

Mattias Larsson

VD Bjurfors Skåne 0739-206673

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige