Gå direkt till innehåll
Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: ”För första gången på nästan ett år ser vi tecken på viss ljusning”

Pressmeddelande -

Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: ”För första gången på nästan ett år ser vi tecken på viss ljusning”

I februari bröts trenden med sjunkande bostadspriser. Framför allt var fler var villiga att betala mer för en bostadsrätt. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Breda prisfall månad för månad, men nu kan möjligen ett trendbrott skönjas. I februari steg priserna på bostadsrätter med 1 procent, med störst lyft i Centrala Göteborg (+2 %). Villapriserna, som haft det extra kämpigt, var stabila – även det kan ses som en ljusglimt. På årsbasis sjunker priserna på bostadsrätter från -10 % till -11 % medan villornas årstakt minskar från -12 % till -13%.

– Det är för tidigt att ropa hej, men för första gången på nästan ett år ser vi tecken på viss ljusning. Fler går på visningar, fler lägger bud och fler affärer går till avslut. Även om det varit en tuff vinter blev det inte de där skyhöga elräkningarna som först befarades. Därtill har börsåret startat i dur och det har gett stöd till bostadsmarknaden. Men viktigast av allt är att fler och fler nu känner att räntetoppen är nära. Jag är försiktigt optimistisk och tror att vi kommer se en stabilisering av priserna under våren, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

I Stockholm steg priserna på bostadsrätter med 1 procent både i de centrala delarna av staden och i Stor-Stockholm. Christina Henriksson, regionchef på Bjurfors Stockholm, vittnar om ökad aktivitet med fler affärer. Även om mäklarna fortfarande får jobba hårt är processerna inte längre lika utdragna.

– Det går snabbare att pussla ihop affärerna nu. Den viktigaste anledningen är att säljarna har mjuknat och fått mer realistiska förväntningar, men även köparna visar mer vilja. Allt fler tänker nog att en prisrabatt runt 15 procent mot för ett år sedan ändå är ganska bra. Att tajma marknaden är mer eller mindre omöjligt, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Men att köpa i nedåtgående marknad är inte lätt. Det gäller att hålla huvudet kallt, menar Christina Henriksson.

– Det gamla rådet att sälja först gäller förstås. Då tar du en avsevärt mindre risk. Gör sedan en ordentlig boendekalkyl där du tar höjd för högre kostnader. Även om vi tror att det mesta av inflationen och räntehöjningarna ligger bakom oss är läget osäkert. Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan skulle gå till 5-6 procent. Köper du en bostadsrätt behöver du även sätta dig in i föreningens ekonomi. Många föreningar, framför allt nyare, påverkas nu av högre räntor och avgiftshöjningar kan slå dubbelt mot dig och din ekonomi. Slutligen är det viktigt att vara långsiktig. Köp en bostad du kan bo i länge, då ökar chansen till en bra affär, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, februari 2023

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+1 %

-2 %

-11 %

43 417

Centrala Stockholm

+1 %

+2 %

-11 %

101 745

Stor-Stockholm

+1 %

-1 %

-10 %

63 239

Centrala Göteborg

+2 %

-1 %

-13 %

62 961

Stor-Göteborg

+1 %

-3 %

-14 %

44 861

Centrala Malmö

±0 %

-1 %

-9 %

36 263

Stor-Malmö

+1 %

-3 %

-9 %

32 865

Prisstatistik VILLOR, februari 2023

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

±0 %

-4 %

- 13 %

3 823 000

Stor-Stockholm

±0 %

-3 %

- 16 %

6 526 000

Stor-Göteborg

+1 %

-3 %

- 15 %

5 469 000

Stor-Malmö

+1 %

-3 %

- 14 %

4 815 000


Prisstatistik FRITIDSHUS, februari 2023

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

-2 %

2 320 000

Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
Christina Henriksson

Christina Henriksson

Regionchef Bjurfors Stockholm, Norr och Sydost 070-782 00 65

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige