Gå direkt till innehåll
Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: Bopriserna stiger för andra månaden i rad

Pressmeddelande -

Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: Bopriserna stiger för andra månaden i rad

Bostadspriserna stiger på bred front för andra månaden i rad, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bland storstäderna sticker Göteborg och Stockholm ut, men även i Malmö är temperaturen på väg upp. – Det är fler på visningarna, mer affärer görs och betalningsviljan är på uppåtgående, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Trots hög inflation och stigande boendekostnader fortsätter bostadspriserna att återhämta sig. I mars steg bostadsrätter med 2 procent och villor med 1 procent. Att villapriserna stiger har inte hänt sedan i april förra året. På årsbasis ligger prisutvecklingen kvar på -11 procent för bostadsrätter och -13 procent för villor.

Fredrik Kullman betonar att det är för tidigt att säga om det är ett bestående trendbrott eller en tillfällig rekyl, men köpare och säljare har nu lättare att hitta varandra och det är ett sundhetstecken.

– Våra visningar är välbesökta och budgivningar har blivit vanligare igen. Många känner att inflations- och räntetoppen är nära. Samtidigt planerar nästan alla vi möter i dag att bo länge och då blir man inte lika känslig för konjunktursvängningar. Spekulationsköpen har i princip helt upphört. Den avvaktande marknad som varit i nästan ett års tid har också skapat ett uppdämt behov. Min bedömning är att vi långsamt går mot ett läge där köpare och säljare får allt lättare att enas om priset. Med det menar jag prisstabilisering. Först i höst tror jag vi kan se stigande priser och då på bostadsrätter. Osäkerheten över elpriserna ligger ännu som en kall blöt filt över villamarknaden, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

På storstadsmarknaderna var det återigen bostadsrätter i Centrala Göteborg som stod för det största lyftet (+3 %). Bostadsrätter i Stor-Göteborg och Stor-Stockholm visade även de rejäla prisökningar (+2 %). I Malmö var det inte lika starka siffror, men Mattias Larsson som är vd för Bjurfors Skåne noterar att villapriserna i Stor-Malmö (+1 %) nu stigit två månader i följd. Om inget oförutsett sker tror han att priserna i regionen mycket väl kan ha nått en botten.

– I Malmöområdet har prisfallet avstannat och vi ser tecken på ökad optimism. Bara under de senaste veckorna har det hänt mycket. Det är fler på visningarna, mer affärer görs och betalningsviljan är på uppåtgående. Framför allt på villamarknaden ser vi ökad aktivitet. Där har priserna stigit två månader i rad, om än försiktigt. Den stora osäkerhet som präglat marknaden det senaste året har tydligt dämpats. Alla är nu med på att vi kommer få leva med högre och mer normala räntor under lång tid, men också att Riksbanken förmodligen höjt färdigt efter junimötet. Att spelreglerna börjar klarna ökar tryggheten och viljan att göra affärer, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.


Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, mars 2023

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+2 %

+1 %

-11 %

42 991

Centrala Stockholm

+1 %

+4 %

-11 %

103 250

Stor-Stockholm

+2 %

+3 %

-9 %

63 990

Centrala Göteborg

+3 %

+4 %

-12 %

64 054

Stor-Göteborg

+2 %

+1 %

-13 %

45 680

Centrala Malmö

±0 %

±0 %

-11 %

36 132

Stor-Malmö

±0 %

-2 %

-11 %

32 519

Prisstatistik VILLOR, mars 2023

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

+1 %

±0 %

-13 %

3 823 000

Stor-Stockholm

+1 %

±0 %

-15 %

6 869 000

Stor-Göteborg

±0 %

±0 %

-15 %

5 129 000

Stor-Malmö

+1 %

+1 %

-15 %

4 754 000


Prisstatistik FRITIDSHUS, mars 2023

FRITIDSHUS

12 mån

Medelpris

Riket

-3 %

2 298 000

Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se

Ämnen

Regioner


Om Bjurfors

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

Kontakter

Fredrik Kullman

Fredrik Kullman

VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
Mattias Larsson

Mattias Larsson

VD Bjurfors Skåne 0739-206673

Välkommen till Bjurfors!

Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

Bjurfors
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm
Sverige