Gå direkt till innehåll
I Göteborg har priserna på bostadsrätter stigit mest de senaste tre månaderna.
I Göteborg har priserna på bostadsrätter stigit mest de senaste tre månaderna.

Pressmeddelande -

Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: Bopriserna fortsätter att överraska

Bostadspriserna stiger för tredje månaden i rad. Det här visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Störst uppgång i april sågs på bostadsrätter i Malmö och Göteborg.

Trots att hushållen pressas av ökade kostnader och högre räntor fortsätter priserna på bostäder att stiga. Under april ökade priserna för bostadsrätter med 1 procent. Huspriserna var oförändrade i riket men steg med 1 procent i både Stor-Stockholm och Stor-Malmö. På årsbasis går bostadsrätter från -11 % till -10 % medan villornas årstakt ligger kvar på -13 %.

– På Bjurfors fortsätter vi att se en succesiv återhämtning med mer folk på visningarna och fler avslut. Mycket är fortfarande osäkert, men jag tror de flesta tänker att det värsta nu ligger bakom oss. Prisförväntningarna är låga men viktigare är att trenden är stigande. Om inflationen faller kraftigt under andra halvåret, som de flesta analytiker förväntar sig, skulle detta sannolikt ytterligare stärka sentimentet, särskilt om arbetsmarknaden förblir stark. Det finns de som menar att bostadspriserna har en bra bit kvar till botten. Jag är inte så säker, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Skillnaden i prisutveckling mellan hus och bostadsrätter tror Fredrik Kullman kommer bestå även framöver.

– Det senaste årets ekonomiska turbulens har klart och tydligt förändrat konsumenternas beteende. Stor bostadsyta och många rum har prioriterats ner eller helt försvunnit från önskelistan, medan låga boendekostnaderna är det alla nu vill ha. Man kan kalla det för en omvänd pandemieffekt, och jag tror vi bara sett början. Om något år när rörligheten på marknaden förbättrats och det görs fler affärer kommer detta förmodligen vara än tydligare. Att det plötsligt är väldigt många som efterfrågar ettor och tvåor är förstås dåliga nyheter för landets studenter, säger Fredrik Kullman.

Störst prisuppgång i Göteborg
Mest ökade priserna på bostadsrätter i Stor-Göteborg, Centrala Malmö och Stor-Malmö (+2 %). Just Göteborg utmärker sig lite i statistiken, mätt över de tre senaste månaderna har bostadsrätter i Göteborg ökat med 6 procent i de centrala delarna och med 5 procent i storstadsområdet. Bara bostadsrätter i Stor-Stockholm håller jämna steg (+5 %). Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg kommenterar.

– Det är klart mer positivt nu än i höstas. Då var marknaden tuff och vi såg en större nedgång än vi kanske förväntade oss, framför allt på bostadsrätter. Nu har en stor del av tappet tagits igen och det fortsätter vara en bra känsla. Under april har antalet visningskunder ökat kraftigt och det är dessutom många vi möter för första gången. Att fler börjat ta tag i sitt sina uppskjutna flyttplaner och gå på visningar tyder på att ett trendbrott är mycket nära, om det inte redan är här. Tyvärr finns det inte lika mycket att välja bland som många tror och det är ett viktigt skäl till prisökningarna. Antalet nypublicerade bostäder är ovanligt lågt för säsongen och det är det här utbudet som de flesta köpare tittar på. Bostäder som legat ute länge sållas av olika anledningar bort. De kan vara mindre attraktiva eller så inväntar säljaren rätt köpare, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

    Precis som i resten av landet har omsättningen av bostäder i Göteborg bromsat in kraftigt. Men vändningen kan komma lika snabbt, tror Sven-Erik Kristensen – bara läget blir lite ljusare.

    – Hittills i år har det sålts 30 procent färre bostäder i Göteborg än vad det gjorts de senaste åren under samma period. Jag skulle inte bli förvånad om vi får en ordentlig ketchupeffekt när ekonomin börjar gå åt rätt håll igen. Det underliggande behovet att byta bostad växer hela tiden och bostadsbyggandet har i princip helt stannat upp, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

      Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, april 2023

      BOSTADSRÄTTER

      1 mån

      3 mån

      12 mån

      Medelpris (kr/kvm)

      Riket

      +1 %

      +4 %

      -10 %

      42 903

      Centrala Stockholm

      ±0 %

      +3 %

      -10 %

      102 879

      Stor-Stockholm

      +1 %

      +5 %

      -9 %

      63 499

      Centrala Göteborg

      +1 %

      +6 %

      -11 %

      62 800

      Stor-Göteborg

      +2 %

      +5 %

      -11 %

      45 608

      Centrala Malmö

      +2 %

      +2 %

      -11 %

      37 602

      Stor-Malmö

      +2 %

      +2 %

      -10 %

      34 536

      Prisstatistik VILLOR, april 2023

      VILLOR

      1 mån

      3 mån

      12 mån

      Medelpris

      Riket

      ±0 %

      +1 %

      -13 %

      3 736 000

      Stor-Stockholm

      +1 %

      +3 %

      -15 %

      6 939 000

      Stor-Göteborg

      ±0 %

      +1 %

      -16 %

      5 367 000

      Stor-Malmö

      +1 %

      +3 %

      -15 %

      4 766 000


      Prisstatistik FRITIDSHUS, april 2023

      FRITIDSHUS

      12 mån

      Medelpris

      Riket

      -4 %

      2 237 000

      Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se



      Ämnen

      Regioner


      Om Bjurfors

      Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.

      Kontakter

      Fredrik Kullman

      Fredrik Kullman

      VD Bjurfors Sverige och ansvarig för franchiseverksamheten i Sverige och Spanien 0732-57 56 86
      Sven-Erik Kristensen

      Sven-Erik Kristensen

      Vd Bjurfors Göteborg 031-733 20 18

      Välkommen till Bjurfors!

      Bjurfors är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors i snart 60 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

      Bjurfors
      Birger Jarlsgatan 2
      114 34 Stockholm
      Sverige